Vijesti
Iz Gaze ispaljene rakete u pravcu Izraela Kao odgovor na izraelske napade, s područja Gaze su ispaljene rakete u pravcu Izraela
#

Dok traju napadi izraelske vojske na blokirani Pojas Gaze, u kojima je poginulo deset osoba, iz Gaze su ispaljene rakete u pravcu Izraela, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao odgovor na izraelske napade, s područja Gaze su ispaljene rakete u pravcu Izraela.

Izraelska vojska je u saopćenju navela da su se u južnim i centralnim regijama Izraela oglasile sirene.

Kako navodi izraelski list "Yediot Ahronot", u Tel Avivu su se također oglasile sirene.

- Izraelska vojska gađala ciljeve pokreta Islamski džihad

Izraelska vojska saopćila je danas da je gađala određene ciljeve pokreta Islamski džihad u Pojasu Gaze.

Ministarstvo zdravlja Palestine objavilo je da je u izraelskim napadima na Gazu poginulo desetero Palestinaca, uključujući petogodišnje dijete, a 55 ranjeno.

Glasnogovornik pokreta Islamski džihad Davud Shihab također je potvrdio da je Teysir al-Jaberi, jedan od vodećih ljudi tog pokreta, ubijen u izraelskom napadu na Gazu.

Nakon napada, vojna krila palestinskih grupa otpora u Gazi najavila su da će žestoko odgovoriti na napade Izraela.

- Porasle tenzije

Tenzije u regionu su porasle nakon napada izraelske vojske na okupirani grad Jenin na Zapadnoj obali 1. augusta. Tada su izraelski vojnici ranili i potom pritvorili Bessama Saadija, čelnika Islamskog džihada u Jeninu, a jedan Palestinac je pogijnuo u sukobu.

Izraelska vojska podigla je nivo uzbune oko Gaze, strahujući od moguće odmazde nakon pritvora Saadija. Izrelske jedinice su blokirale glavne puteve koji povezuju jevrejska naselja oko Pojasa Gaze, a na desetine bespilotnih letjelica nadlijeće nebo iznad Gaze.

U protekla četiri dana, granični prelaz Beit Hanoun (Erez) na sjeveru Gaze i granični prelaz Karem Abu Salem također su bili zatvoreni.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.