Vijesti
Izbori u Turskoj: Na biralištima u inostranstvu i na graničnim prijelazima glasalo 1,9 miliona građana Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja osvojio je većinu u Državnom parlamentu u prvom krugu.
#

U drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj, koji će na redovnim biralištima u zemlji biti održani 28. maja, izvan zemlje je glasalo 1.902.417 registrovanih birača, javlja Anadolija.

Izvan zemlje

Glasanje na biralištima izvan zemlje i na graničnim prijelazima počelo je 20. maja. Glasanje pri diplomatskim predstavništvima Republike Turske u inostranstvu završeno je u srijedu.

Glasanje na graničnim prijelazima traje sve do zatvaranja redovnih birališta, u nedjelju 28. maja, do 17.00 sati. Prema podacima Vrhovne izborne komisije Turske, u stranim predstavništvima i na graničnim prijelazima do 20.15 sati po lokalnom vremenu glasalo je 1.902.417 osoba.

Dvojica kandidata

U drugom krugu predsjedničkih izbora su aktuelni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je u prvom krugu osvojio 49,5 posto glasova, i lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu, koji je u prvom krugu skupio 44,89 posto glasova.

Erdoganov Narodni savez, predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja, osvojio je većinu u Državnom parlamentu u prvom krugu.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.