8.8 C
Sarajevo
18.04.2024

Ko je bio Kobe Bryant: Košarkaš, genijalac, ali prije svega otac

Postoji mnogo načina da se ispriča priča o velikom, nezaboravnom Kobe Bryantu. Vjerovatno je u pitanju najkontroverzniji košarkaš 21. stoljeća, a istovremeno je jedan od najvećih koji su ikada zaigrali ovaj predivni sport. 

Lagano je nabrojati sva postignuća samoprozvane Crne Mambe, ali to definitivno nije priča o tome ko je zapravo Kobe Bryant. Proveo je cijelu karijeru, svih nevjerovatnih 20 godina, u Los Angeles Lakersima. Okitio se titulom najvećeg koji je ikad nosio dres najpopularnije košarkaške ekipe na svijetu. Podsjetnika radi taj dres su nosili velikani poput Kareema Abdul-Jabbara, Magica Johnsona, Jerry Westa, Shaquille O'Nealea i mnogi drugi, a Kobe je na kraju bio veći od svih.

U najjaču ligu na svijetu je došao pravac iz srednje škole odmah sa stavom da je najbolji, potpuno ubjeđen da ne postoji nikom osim možda Jordana ko ga može zaustaviti. Tokom blistave karijere Kobe je postao NBA prvak pet puta, bio je NBA All-Star osamnaest puta, petnaest puta je bio član najboljih petorki NBA, a dvanaest puta član najboljih defanzivnih petorki. Do sinoć je bio treći najbolji strijelac u historiji NBA,  sinoć ga je prestigao Lebron James, ali mnogi i dalje vjeruju da je Kobe najveći svih vremena.

- OGLAS -

Da nabrajamo sve njegove rekorde trajalo bi predugo, ali ono po čemu će ostati zapamćen je nevjerovatna utakmica protiv Toronta, kada je zabio 81 poen. Postavio je rekord i u svojoj zadnjoj utakmici u karijeri jer je postao prvi igrač, a vrlo vjerovatno i jedini koji će ikada to uraditi,  koji je zabio 60 poena u svojoj oproštajnoj utakmici. 

Video: 

Kobe Bryant je bio perfekcionista, igrač kojeg nisu mrzili samo protivnici nego često i saigrači. Njegove svađe sa saigračima su otišle u legendu, jer Kobe je mogao trpiti mnogo, ali nije mogao trpiti lijenost. Shaq ga je nervirao jer je poslije svakog treninga jeo Big Mac-ove, dok je Kobe ostajao dodatno da radi na svojoj igri. Bio je opsjednut. Njegov mozak je radio 24/7 i uvijek je bio na košarci. Bio je košarkaški štreber, a mnogi će dotadi i da je bio luđak svoje vrste.

Da je genijalac potvrdio je po završetku svoje NBA karijere, kada je manje od godinu nakon što je skinuo svoj dres sa broje 24 dobio Oskara za najbolji kratkometražni animirani film. Njegova predanost radu i savršenstvu nije mogla prestati kada je prestala košarka, Kobe ne bi bio Kobe da nije našao novi projekat. 

 

Nakon oskara, pisao je knjige, vodio emisiju o košarci u kojoj je “školovao” mlade NBA zvijezde, ali ipak njegov fokus su bile njegove kćeri. Bryant je postao trener košarkaškog tima njegove kćerke Gianne, i češće je išao sa kćerkom na utakmice WNBA nego da gleda NBA. 

Danas je otišao jedan od najvećih košarkaša svih vremena. Danas je otišao nevjerovatni Kobe Bryant. Danas smo izgubili jedan veliki um i jednog velikog vizionara. Danas je preminula Crna Mamba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA