15 C
Sarajevo
26.04.2024

Simulirani planovi ukoliko virus uđe u policijske institucije

 

Na videokonferenciji su učestvovali direktori Granične policije BiH, SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Službe za poslove sa strancima, direktor FUP-a i direktor MUP-a Republike Srpske, šef policije Distrikta Brčko i deset kantonalnih komesara.

Nakon održane konferencije, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić je dao videoizjavu u kojoj navodi da je, u ime Ministarstva sigurnosti BiH, čestitao na izvanrednom poslu koji su sve policije, počevši od Granične policije BiH do kantonalnih i entitetskih policija, uradile „da naša medicinska struka, pa i krizni štabovi dobiju vrijeme da se konsolidiraju, da nabave još više i bolje opreme i u svom segmentu odgovore na krizu, koja sada iz sigurnosnog prelazi u zdravstveni sektor“.

- OGLAS -

“Konstatovali smo jednu nespornu činjenicu da je BiH, a što su primjetili i naši inozemni partneri, dobro reagirala kada je kriza u pitanju, ne samo u sigurnosnom nego i u drugim segmentima pariranja korona virusu”, naveo je Radončić.

Prema njegovim riječima, poseban akcenat današnje videokonferencije je bio kako da virus ne uđe u policijske institucije i policijske stanice i šta će se raditi ukoliko se to dogodi.

“Sada imamo situaciju da su 72 policajca u samoizolaciji. Dogovoreni su praktični scenariji kako će određeni timovi, ukoliko virus uđe među policajce, preuzeti poslove drugih i kako će se određeni objekti mijenjati alternativno. Također, naznačena je važnost da očuvamo stanje da virus nije ušao u migrantsku populaciju i migrantske centre gdje imamo više od 6.500 ljudi”, kazao je Radončić.

Dodao je da, zahvaljujući Službi za poslove sa strancima, koja sjajno radi svoj posao i trijažama koje obavlja, nije dozvoljeno da se pridošli migranti iz jednog kantona u drugi, pomiješaju i da tako poraste rizik od korona virusa.

“Na nama je, odnosno IOM-u, Službi za poslove sa strancima i drugima koji rade s migrantima, da probamo da takvo stanje i očuvamo”, naveo je državni ministar sigurnosti.

Kaže da je upoznat od pojedinih, Federalnog ili drugog nivoa, da su formirani i timovi za borbu protiv cyber kriminala i unošenjem panike među stanovništvom.

“Također, napravljeni su na državnom nivou i timovi za borbu protiv farmaceutskog kriminala i tu nam pomaže i Interpol. Vjerujem da ćemo ubrzo vidjeti i naše policajce sa zaštitnim vizirama. To su nabavile policijske ustanove od naših domaćih fabrika koje su počele da proizvode ta veoma važna sredstva za samozaštitu”, istaknuo je Radončić.

Mislim da, dodao je on, u cijeloj situaciji treba napomenuti da je primjećen trend pada krivičnih djela i saobraćajnih udesa, što je normalno.

Ovom prilikom je konstatirano da će sve policijske strukture i dalje biti maksimalno odgovorne na svom, veoma važnom, poslu, da natjeramo ljude koji ne žele da poštuju odluke kriznih štabova, da to čine i da budu procesuirani.

Ministarstvo sigurnosti BiH će, u skladu s okvirnim Zakonom o zaštiti i spašavanju, član 11, nastaviti da u punom kapacitetu koordinira sve ove poslove i o tome redovno informira javnost – kazao je ministar Radončić u videoizjavi, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA