12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

“SAD poštuju vojnu neutralnost Srbije, politika Vašingtona se nije promijenila”

Američka politika prema Srbiji se nije promijenila, ostala je ista dugi niz godina, rečeno je u ambasadi SAD listu Politika na pitanje da li bi izvještaj Pentagona u kome se kaže da je Srbija najpopustljivije okruženje kada je riječ o ruskom uticaju na Zapadni Balkan, mogao da utiče na budući kurs Vašingtona prema Beogradu.

Kako je rečeno za današnju Politiku, Vašington razumije “interes Srbije da razvija pozitivne odnose s nizom partnera i očekivali bismo da će i ostali srpski partneri pokazati slično poštovanje i podršku za srpske strateške ciljeve”.

U američkoj ambasadi, kako je navedeno, podsjećaju da je ambasador Entoni Godfri nedavno objasnio da je u strateškom interesu SAD da se Srbija razvija kao moderna, demokratska, prosperitetna evropska država, koja je u miru sa susjedima, koja demostrira puno poštovanje vladavine zakona i posvećena je garantovanju prava svih njenih građana. 

- OGLAS -

Listu je rečeno i da Amerika u potpunosti podržava “navedeni cilj Srbije u evropskim integracijama i članstvu u EU”, kao i da poštuje srpsku politiku vojne neutralnosti.

“Naš angažman sa Srbijom – i američkom tehničkom pomoći, koja se u velikoj mjeri realizuje preko USAID-a –  ima za cilj da pomogne Srbiji u postizanju zacrtanog cilja, evropske integracije”, navela je Politika prenoseći odgovor američke ambasade.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA