Vijesti
Izraelci drugi put u pet mjeseci ranili fotoreportera Anadolije Izraelske snage ranile su sedmero Palestinaca, uključujući fotoreportera Nidala Istiyyea, saradnika Anadolije.
# Reuters

Izraelske snage ranile su sedmero Palestinaca, uključujući fotoreportera Nidala Istiyyea, saradnika Anadolije.

Palestinci u mjestu Kefr Kaddum kod grada Nablusa na Zapadnoj obali održali su protest protiv ilegalnih jevrejskih naselja i "zida razdvajanja".

Izraelske snage su intervenisale tokom protesta prilikom čega su gumenim mecima ranili sedmero Palestinaca, uključujući i fotoreportera Nidala Istiyyea.

Izraelske snage su na demonstrante ispalile gumene metke i suzavce, a Palestinci su uzvratili bacanjem kamenica.

Istiyye, koji je kao fotoreporter pratio proteste, lakše je ranjen u nogu, a medicinski tim koji mu je pružio pomoć kazao je da je njegovo stanje dobro.

On je ranjen i u maju dok je pratio proteste u Kefr Kaddumu, a tada su ga izraelske snage gumenim metkom pogodile u stopalo.

Izrael od 1967. godine pod okupacijom drži Istočni Jerusalem i Zapadnu obalu. U Istočnom Jerusalemu se nalazi oko 200.000, a u Zapadnoj obali duplo više jevrejskih doseljenika. Sva novoizgrađena jevrejska naselja na tom području su prema međunarodnim normama ilegalna.

Između Zapadne obale i Jerusalema Izrael je izgradio "zid razdvajanja" kojim sprečava dolazak Palestinaca u Jerusalem. Uporedo s tim, Izrael od 2006. godine pod embargom i blokadom drži i palestinsku Gazu.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.