12.7 C
Sarajevo
24.04.2024

Mostar bi mogao dobiti rotirajućeg gradonačelnika, hoće li HDZ pristati?

Ukoliko HDZ ne bude za ovaj prijedlog, dva druga politička bloka, Koalicija za Mostar i BH blok imaju 18 vijećnika, te bi se njihovi kandidati dr. Zlatko Guzin i Irma Baralija mogli rotirati na mjestu gradonačelnika Mostara. Kako nam je potvrđeno iz Naše stranke, na ovoj ideji se radi od jutros i “možda nešto bude od ovoga”.

Iz SDP-a su također kazali da za ovakav prijedlog “ne trebaju izmjene Statuta Mostara” već bi se “definisao sporazum” po kojem bi gradonačelnik Mostara dao ostavku, te bi se pristupilo izboru novog i na taj bi se način rotirali. Međutim, kako su nam naveli, za ovakvo nešto treba “iskrenost i povjerenje”.

Ideju za ovako nešto danas je iznio i Zukan Helez, potpredsjednik SDP BiH. On je reako da bi dva, po broju glasova, dominantna bloka u tom slučaju imaju mandat od po 18 mjeseci, dok bi Bh blok predvodio Grad 12 mjeseci.

- OGLAS -

“Ukoliko jedan od dva dominirajuća bloka odbije takav način, u tom slučaju bi Bh blok rasterećeno mogao otići u saradnju sa onima kojima takav princip odgovara, na način da premoćniji blok ima mandat 30 mjeseci, Bh blok 18. Pozivamo OHR da se aktivnije uključi, podrži ovakav prijedlog i preuzme ulogu monitoringa nad procesom“, naveo je Helez.

Da postoji ovakva jedna mogućnost danas je potvrdio i lider SDA Bakir Izetbegović koji je rekao je za Oslobođenje i O kanal kazao da će Mostar imati rotirajućeg gradonačelnika.

Naime riječ je o sporazumu koji predviđa rotiranje najvjerovatnije tri osobe na poziciji gradonačelnika Mostara, i to svakih 16 mjeseci. To bi prema trenutnom odnosu snaga bili vijećnici iz HDZ-a, Koalicije za Mostar i Bh. bloka.

Član Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte Željko Komšić izjavio je danas u Mostaru kako prilika da Mostar izabere promjene još uvijek nije propuštena.

“Volio bih da na kraju ovog dana, ili ako se danas cijeli proces glasanja završi, jednostavno rezultat svega onoga što se dešavalo na izborima u Mostaru krajem dvanaestog mjeseca prošle godine, bude promjena. Ako ne bude promjene, znate kako naš narod kaže, ispast će da smo džaba krečili, a mislim da Mostarke i Mostarci zaslužuju jednu vrstu promjene”, poručio je Komšić.

Koalicija za Mostar 2020 pozvala je jučer predstavnike mostarskih gradskih odbora SDP-a, NS-a, PMP-a na političke razgovore o mogućoj zajedničkoj programskoj koaliciji.

Na sastanku se nisu pojavili predstavnici BH bloka dok su prisustvovali predstavnici Prve mostarske partije.

Podsjećamo, u drugi krug izbora za mostarskog gradonačelnika ušli su Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar), a nastavak sjednice Gradskog vijeća zakazan je također za danas u 15,30 sati.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA