7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

General Atif Dudaković danas se izjašnjava o krivici

Optuženi se terete za zločine protiv čovječnosti, koji obuhvataju ubistva više od 300 lice srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata na području Krajine 1995. godine.

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić, zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optuženi se terete za ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

- OGLAS -

Atifa Dudakovića se još tereti za ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajnini, na području opština Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.

Izjašnjavanje o krivici zakazano je za 13 sati.

Atif Dudaković bivši je general Armije Republike Bosne i Hercegovine i ratni komandant Petog korpusa Armije RBIH.

Rođen je 2. decembra u Bosanskoj Gradišci, a srednju vojnu školu je završio u Zadru 1972. godine. Nakon toga, 1976. godine završava vojnu akademiju KoV JNA, smjer artiljerija. Do 1991. godine radio je u Artiljerijskom školskom centru u Zadru, a u tom periodu je dostigao čin majora JNA.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA