Vijesti
Izraelski predsjednik započeo konsultacije sa strankama o formiranju nove vlade Nakon što sasluša stranačke preporuke za novog premijera, predsjednik će objaviti kojoj članici parlamenta će biti povjereno formiranje vlade.
#

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin u ponedjeljak je započeo konsultacije sa strankama izabranim u parlament oko formiranja nove vlade, dok se uveliko očekuje da aktuelni premijer Benjamin Netanyahu dobije zadatak da formira vladu.

Nakon što sasluša stranačke preporuke za novog premijera, predsjednik će objaviti kojoj članici parlamenta će biti povjereno formiranje vlade.

Očekuje se da Rivlin povjeri taj zadatak Netanyahuu, čija je stranka Likid osvojila 36 od 120 mjesta u parlamentu, i mogla bi se osloniti na desničarski blok koji ima prednost od deset poslaničkih mjesta nad blokom lijevog centra.

Plavo-bijela stranka, predvođena Netanyahuovim centristričkim suparnikom Bennyjem Gantzom, osvojila je 35 mjesta.

Rivlin se danas sastaje s parlamentarnim blokovima Likuda i Plavo-bijele stranke, kao i s predstavnicima ultraortodoksnih stranka Shas i Ujedinjeni judaizam Tore, te arapske stranke Hadash-Ta'al.

On će se u utorak sastati s predstavnicima šest preostalih parlamentarnih grupacija.

Nakon što Rivlin odredi izabranog člana parlmenta, ta osoba će imati 28 dana da formira koaliciju, i taj rok joj može biti produžen za još 14 dana, prenosi dpa.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.