Vijesti
Izraelsko tužilaštvo traži optužnicu protiv policajca za ubistvo autističnog Palestinca Izraelsko tužilaštvo predložilo je podizanje optužnice protiv policajca, koji je ubio autističnog palestinskog mladića u Jerusalimu prije skoro pet mjeseci.
#

 

Porodica ubijenog Ejada Halaka je kritikovala sporu istragu i tvrdnju tužilaca da bezbjednosna kamera na području gdje se dogodilo ubistvo nije bila ispravna, a danas je osudila prijedlog da se policajac optuži za ubistvo iz nehata, rekavši da bi optužbe morale da budu mnogo oštrije.

Izraelsko Ministarstvo pravde je navelo da će policajac, čiji identitet nije saopšten, biti optužen poslije saslušanja tokom koga može da ospori optužbu.

Saslušanje je standardna procedura prije podizanja optužnice, a u slučaju da bude proglašen krivim, policajac bi mogao da bude osuđen na zatvorsku kaznu do 12 godina.

Njegov komandant, koji je bio na mjestu ubistva, nije optužen, a porodica ubijenog kaže da je odluka ministarstva neprihvatljiva.

Advokat porodice Džad Kadamani smatra da ima dovoljno dokaza za optužbe za ubistvo sa predumišljajem jer je Ejada, kako je rekao, policija namjerno ubila.

Mladić (32) je ubijen kraj Lavlje kapije u jerusalimskom Starom gradu 30. maja, dok je išao u instituciju za osobe sa posebnim potrebama.

To područje je često poprište sukoba Palestinaca i izraelskih bezbjednosnih snaga, a u uskim ulicama Starog grada postavljeno je stotine bezbjednosnih kamera koje nadgleda policija.

Međutim, tužioci su tokom istrage tvrdili da kamere nisu radile i da nema snimka tog događaja.

Halak je, prema svjedočenjima, ubijen pošto nije poslušao naredbu da stane, već je počeo da bježi.

U saopštenju Ministarstvo pravde je navelo da je policajac, pošto je pucao u Halaka prvi put povikao na arapskom da se ne pomjera, a drugi policajac ga je također na arapskom pitao gdje je pištolj.

Ranjeni mladić je pokazao na ženu u blizini koju je poznavao i nešto promrmljao.

Tada se policajac okrenuo ka ženi i nju pitao gdje je pištolj, a ona je odgovorila: "Kakav pištolj?" i u tom trenutku je policajac ponovo pucao na mladića.

Žena koja se pominje u saopštenju je, kako se čini, Halakova učiteljica koja je tog jutra bila s njim.

Poslije ubistva, ona je izjavila za izraelsku TV da je više puta upozorila policiju da je mladić osoba sa posebnim potrebama.

U saopštenju se navodi da ubijeni nije predstavljao nikakvu prijetnju za policajce i civile u blizini, a da pucanje u njega nije u skladu sa postojećim policijskim pravilima.

Palestinci i organizacije za ljudska prava upozoravaju da Izrael rijetko pokreće sudske postupke zbog nasilja policije protiv Palestinaca.

Ubistvo Halaka upoređeno je sa smrću Afroamerikanca Georgea Floyda, koga je ubio policajac klečeći mu na vratu, što je izazvalo niz demonstracija.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.