Vijesti
Izvještaj UN-a: Sve gore stanje ljudskih prava u Rusiji, ima i torture i seksualnog zlostavljanja U izvještaju je dokumentirano da su "ruske vlasti ozbiljno ograničile slobodu druženja, mirnih okupljanja i slobodnog izražavanja, bilo online ili uživo, te su iz temelja potkopale neovisnost pravosuđa, kao i jamstva za 'poštena suđenja'".
#

Stanje ljudskih prava u Rusiji "znatno se pogoršalo" od invazije te zemlje na Ukrajinu u februaru 2022., kaže se danas u prvome izvještaju izvjestiteljice Vijeća za ljudska prava UN-a Mariane Katzarove, zadužene za praćenje stanja ljudskih prava u Rusiji.

"Situacija se posljednjih dvadeset godina konstantno pogoršava, dijelom i zbog dva ratova u Čečeniji koji su završili 2009. godine", istaknula je stručnjakinja i izvjestiteljica. 

Izvještaj, koje će se ovaj tjedan predstaviti pred Vijećem za ljudska prava, ne sadrži nikakva iznenađenja ni šokantna otkrića, no sama činjenica da je Vijeće imenovalo posebnu izvjestiteljicu označava poraz za Moskvu u sklopu diplomatske borbe saveznika Kijeva na svim UN-ovim forumima od ruske invazije na Ukrajinu.

Treba istaknuti da se prvi put imenuje posebni izvjestitelj za istragu jedne od pet stalnih zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Katzarova je upozorila na pokušaje Moskve da je "omete" u njezinu radu te je izrazila žaljenje zbog toga što joj nije omogućen pristup Rusiji.

U izvještaju je dokumentirano da su "ruske vlasti ozbiljno ograničile slobodu druženja, mirnih okupljanja i slobodnog izražavanja, bilo online ili uživo, te su iz temelja potkopale neovisnost pravosuđa, kao i jamstva za 'poštena suđenja'".

Izvjestiteljica u izvješću osuđuje i nedavno uspostavljen zakonodavni aparat kojega je svrha "zapušiti usta članovima civilnog društva i kazniti ljude angažirane na obrani ljudskih prava".

"Često nasilna primjena ovih zakona i propisa rezultirala je sustavnom represijom protiv organizacija civilnog društva, što je blokiralo građanske aktivnosti i neovisne medije", sa žaljenjem je konstatirala posebna izvjestiteljica.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.