17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Vuk Bačanović: Srpsko-bošnjačko pomirenje je jedino rješenje

Gost emisije Face to Face bio je Vuk Bačanović. Razgovor je započet temom šta mu dođe ovaj grad i ko ga je otjerao iz njega.

„Osjećam se dobro zbog poznavanja dobrih ljudi iz Sarajeva. Napustio sam Sarajevo zbog jedne gluposti, skandala koji je učinjen, javno mjenje, javnost  me je otjerala iz Sarajeva. Tim statusom sam htio reći da je po popisu stanovništva RS multietičniji od Sarajeva“, rekao je u uvodu Vuk te nastavio:

 „Mislim da je Sarajevo licemjerno  u dobroj mjeri, ali šta zapravo znači Sarajevo. Naravno jedno su odgovori, a drugo su prijetnje po egzistenciju. Čak ni prijetnje smrću  nisu relevantne, nisam se uplašio za svoj život, nije u tome stvar. Stvar je osjećaja koji jeste u jednom trenutku stvorio gorčinu. U jednom trenutku sam pomislio da je podjela jedna alternativa na koju treba pomisliti. Sva ova trovanja koja imamo su prilično, zapravo u potpunosti fikcijalna . Balkanci generalno voli živjeti u epici“, kazao je.

- OGLAS -

Razgovor je nastavljen na tematici pomirenja i nacionalizma

„Prvo mora biti pomirenje i saradnja, često se kritikuje  pojam nacionalizma, da istinski postoji bošnjački i srpski nacionalizma, prvo bi se morali naći sve zajedničke točke koje ih spajaju.  Pomirenje bi dalo polet i jednom i drugom narodu za nešto dobro, ali samo se traži zlo kod onog drugog. Nemam iluziju da će pomirenje biti preko noći“, istakao je Bačanović te dodao:

„Ovdje nema nikakve nacionalne politike, ovo su nazovi države koje nemaju svoje politike, ne mogu same početi rat. Ako svi šute da li to znači da podržavaju ili da je to toliko nebitno. Novac dominira i možemo biti sigurni da od ratnih sukoba  ovdje neće biti ništa. Zla su naša društva, zlo se prenosi i preljeva… Upravo zato što smo se stavili u poziciju vječite žrtve. Žrtva ima sva moralna prava ali onda počne nastupati kao da joj je sve dozvoljeno. Svaki narod ovdje misli da je žrtva“, dodao je Vuk te poslao i snažnu poruku:

„Ne želim nikoga da mrzim, uzvratiti mržnjom na mržnju, treba  zagrliti, tražiti oprost“.

Zanimljiv stav o Miloradu Dodiku

„Mislim da nije kriv, postoji specifičnost kod tog čovjeka, nikad ne mogu govoriti samo negativne stvari. Ima nešto što je jako vrijedno, on svojim nastupom pokazuje koliko je sve u ovoj zemlji besmisleno. Ovdje svako može pričati šta god hoće, jer je svima svejedno, jer nismo bitne države. Naša historija je više identitetska, moj je zaključak  je da smo isti narod bez obzira kako se zvali , imamo odnos ljubavi i mržnje. On se smjenjuje, ako je ljubav potajno je mržnja.. ovaj narod ima veliki potencijal, takva je šteta što se ovolika energija troši na besmislice“, zaključio je Bačanović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA