11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Najnaseljenija savezna država Australije nema nijedan novi slučaj koronavirusa

Broj zaraženih u Novom Južnom Walesu pao je na oko 20.000 u posljednje dvije sedmice, s približno 70.000 slučajeva zabilježenih na Božić, 25. decembra. Većina testiranja se obavlja u glavnom gradu savezne države, Sydneyju.

“Brojke su veoma niske, a ako želimo biti korak ispred pandemije, ključno je testiranje velikog broja ljudi, tako da možemo vjerovati podacima kada donosimo odluke”, rekao je premijer Novog Južnog Walesa John Barilaro.

Vlasti su od ponedjeljka za pet miliona građana Sydneyja nametnule obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima i u javnom prijevozu, dok će se u suprotnom suočiti s kaznom od 200 australskih dolara.

- OGLAS -

Zvaničnici Novog Južnoj Walesa odbacivali su poziv da se uvede obavezno nošenje maski od početka pandemije, dok je promjena politike uslijedila nakon posljednjeg izbijanja zaraze u Sydneyju, koja je djelovala veoma prenosivo.

Australija je u velikoj mjeri izbjegla veliki broj smrtnih i slučajeva zaraze koronavirusom u poređenju sa drugim razvijenim drđavama, međutim, nedavno žarište u Sydneyju izazvali su strah od šireg izbijanja pandemije zbog čega su vlasti bile prinuđene nametnuti stroge mjere, piše US News.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA