Vijesti
Javid: Trgovinski sporazum s EU 'prvi prioritet' britanske vlade Britanija napušta EU 31. januara i trebala bi ostati unutar jedinstvenog tržišta EU i carinske unije tokom ove godine u kojoj će dvije strane raspavljati o budućim vezama kao što je trgovina.
#

Britanski ministar finansija Sajid Javid izjavio je u srijedu da je postizanje trgovinskog sporazuma s EU „prvi prioritet“ britanske vlade, čak i pored toga što planira voditi paralelne rasprave sa Sjedinjenim Državama.

Na panelu na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Javid je izjavio da bi „novi sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini“ s EU mogao biti postignut do kraja godine, kako je i planirano, i da uključuje trgovinu i robama i uslugama.

Britanija napušta EU 31. januara i trebala bi ostati unutar jedinstvenog tržišta EU i carinske unije tokom ove godine u kojoj će dvije strane raspavljati o budućim vezama kao što je trgovina.

Javid je izjavio da će Britanija, kada napusti ekonomske aranžmane EU, imati pravo da odustane od pravila i regulativa bloka.  

Iako je dao prioritet razgovorima s EU, Javid je izjavio da je trgovinski sporazum sa SAD „također golemi prioritet“.

Američki ministar trezora Steven Mnuchin  je izjavio da je postiznje sporazuma s Britanijom  njihov "veliki prioritet u ovoj godini“.

Kazao je da je „malo razočaran“ što Britanija nije odredila vremenski okvir za sporazum sa Sjedinjenim Državama, prenosi Associated Press.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.