10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Na američkom nosaču aviona čak dvije trećine zaraženih nema simptome

Dvije trećine mornara američkog nosača zrakoplova Theodore Roosevelt, koji su pozitivni na novi koronavirus, bez ikakvih su simptoma, rekao je drugi čovjek glavnog stožera general John Hyten.

Među članovima posade američkog nosača zrakoplova, koji su gotovo svi testirani na koronavirus SARS-CoV-2, dvije trećine pozitivnih mornara asimptomatsko je, rekao je u petak general John Hyten.

Epidemija koja je blokirala taj nosač zrakoplova na otoku Guam, gdje je umro jedan mornar od Covida-19, omogućila je Pentagonu da skupi dragocjenu bazu podataka o utjecaju koronavirusa na veliki broj vojnika, precizirao je general Hyten na konferenciji za novinare.

- OGLAS -

10 posto pozitivnih postali negativni

“Radi se samo o 5000 osoba, ali to su osobe određenog tipa, mlađe i zdravije od prosjeka stanovništva”, objasnio je.

“Do sada se navodilo da se udio asimptomatskih bolesnika kreće između 20 i 50 posto. Sada imamo između 60 i 70 posto asimptomatskih”, dodao je američki general koji je dio krizne skupine koju je Bijela kuća zadužila za borbu protiv pandemije u Sjedinjenim Državama.

“Određeni broj mornara na nosaču Roosevelt koji su testirani krajem ožujka i tada bili negativni, kasnije su postali pozitivni. Dakle postoji čimbenik vremena koji moramo uzeti u obzir”, dodao je.

Nešto više od 10 posto pozitivnih ranije je bilo testirano i negativno.

“Utvrdili smo da su oni koji su na testiranju bili negativni postali pozitivni tijekom sljedećih 14 dana, što je u cijelom svijetu preporučeno razdoblje za karantenu kako bi se zaštitilo zdravo stanovništvo”, naglasio je.

“Znamo i da će nam 14-dnevna karantena, pojedinačna ili u malim skupinama, nakon koje slijedi testiranje, jamčiti da imamo zdravu posadu”, zaključio je.

Pentagon, koji je prekinuo svako kretanje svojih postrojbi u svijetu, odlučio je što prije testirati gotovo sve pripadnike svojih snaga kako bi postale ponovo djelatne.

Do petka ujutro 94 posto posade je testirano na Covid-19.

Ukupno je 660 mornara bilo pozitivno i 3920 negativno na novi koronavirus koji je usmrtio više od 150.000 ljudi u svijetu od kojih više od 34.600 u Sjedinjenim Državama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA