20 C
Sarajevo
29.03.2024

Tramp tvrdi da su dogovorili trgovinski sporazum s Japanom

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da su SAD dogovorile trgovinski sporazum s Japanom koji može biti implementiran bez potvrde Kongresa, ali nije potvrdio da nove carine neće biti usmjerene protiv, za Japan vitalnog, izvoza automobila.

U pismu Kongresu, koje je objavila Bijela kuća, Tramp je napisao da namjerava sklopiti sporazum o carinama i digitalnoj trgovini “u narednim sedmicama” te je poručio poslanicima u Kongresu da dogovor o recipročnom smanjenju carina može biti proglašen predsjedničkom proklamacijom, prema odredbi trgovačkog prava.

“Takođe ću sklopiti izvršni sporazum s Japanom o digitalnoj trgovini”, stoji u Trampovom pismu.

- OGLAS -

Za usvajanje tog sporazuma takođe nije potrebna potvrda Kongresa, zbog odredbe o tzv. brzom procesu odobravanja.

Trampova administracija prošle je godine obavijestila Kongres da će pregovarati s Japanom, koristeći metode kojima može zaobići Kongres.

Tramp se nije osvrnuo na ključnu tačku neslaganja s Japanom – automobile, prenosi Hina.

Naime, iz pisma nije jasno je li Tramp pristao na to da neće uvesti carine na japanske automobile i automobilske dijelove.

Ministar finansija Japana Taro Aso kazao je da sporazum ne sadržava odredbe o valutama, od čega je strahovao Tokio, jer želi izbjeći bilo kakve obaveze koje smanjuju mogućnost intervenisanja na tržištu stranih valuta, u slučaju poremećaja kursa jena, ili smanjuje mogućnost pojačanja velikog monetarnog stimulusa.

Tramp je nakon samita G7 prošlog mjeseca rekao da “u ovom trenutku” ne razmatra carine na automobile.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA