Vijesti
Jordanski princ Hamzah odbija pridržavati se naredbi o kućnom pritvoru Bivši prijestolonasljednik Jordana Hamzah bin Hussein rekao je da će prkositi vladinim naredbama da prestane komunicirati s vanjskim svijetom i da ostane u kućnom pritvoru.
#

Princ Hamzah (41) rekao je da je u subotu stavljen u kućni pritvor u video zapisima. Optužen je za spletke sa strancima s ciljem destabilizacije kraljevine.

Bivši prijestolonasljednik negira zavjeru, ali optužio je jordanske čelnike za korupciju i nesposobnost.

S druge, izraelski biznismen Roy Shaposhnik, koji kaže da je lični prijatelj princa Hamzah, potvrdio je da je ponudio da prinčevu suprugu i porodicu odveze u Evropu kako bi ostao u njegovoj kući, piše BBC.

Shaposhnik je dao izjavu nakon što je jordanski zamjenik premijera Ayman al-Safadi rekao da je takvu ponudu dao čovjek koji ima veze s neimenovanom stranom sigurnosnom službom.

U nedjelju je jordanska opozicija objavila video na kojem je princ Hamzah rekao da neće poslušati naredbe vlasti.

"Ne želim sada povlačiti poteze, ali neću se pokoriti kad kažu da ne mogu izaći, komunicirati s ljudima te da samo smijem viđati samo svoju porodicu", kazao je, dodavši da je to neprihvatljivo.

Princ Hamzah polubrat je kralja Abdullaha, a javni razdor između njih je bez presedana. Međutim, napetosti u kraljevskoj porodici prisutne su već neko vrijeme.

Jordan je ustavna monarhija, ali kraljevska porodica igraja glavnu ulogu u javnom životu, a kralj Abdullah ima opsežne ovlasti. Može imenovati vlade, odobravati zakone i raspuštati parlament.

Zemlja je također ključni zapadni saveznik, a izvještaji o pritvoru princa Hamzaha izazvali su strah da bi šira regija mogla biti destabilizirana. Međutim, regionalne sile i zapadni saveznici, uključujući SAD i UK, izrazili su podršku kralju.

U prošlosti se kralj Abdullah suočio s nezadovoljstvom mijenjajući ministre vlade, ali najveći izazov sada mu je unutar porodice.

Vlada kaže da monarh to pokušava riješiti, u hašemitskoj tradiciji, u porodici. No, čini se da je njegov mlađi polubrat odlučio prekinuti tradiciju. Još uvijek postoje ključna pitanja - oko ove navodne zavjere osmišljene sa strancima i ambicijama princa Hamzaha.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.