15 C
Sarajevo
25.04.2024

Ministar zdravlja Srbije: Stanje pacijenta zaraženog korona virusom stabilno

Lončar je rekao u obraćanju novinarima u Subotici na severu Vojvodine da se pacijent oseća dobro i da nema temperaturu.

Ministar zdravlja je takođe apelovao na medije da budu obazrivi prilikom izveštavanja o situaciji u Subotici, napominjući da se moraju poštovati zakoni.

“Bar u ovom trenutku da budemo toliko pristojni i da poštujemo zakon jer on čovek ima svoju privatnost. Nema smisla da se pravi senzionalizam”, rekao je Lončar.

- OGLAS -

Na pitanje novinara na koji način građani koji posumnjaju da su zaraženi korona virusom mogu da provere svoje zdravlje, Lončar je naveo da to mogu učiniti pozivom na broj telefona najbližeg instituta za javno zdravlje ili Ministarstva zdravlja.

Ranije je Lončar na konferenciji za novinare u Beogradu potvrdio da je u Srbiji registrovan prvi slučaj korona virusa.

Reč je o 43-trogodišnjem muškarcu koji je u više navrata boravio u Budimpešti gde mu živi sestra koja je imala respiratorne tegobe, temperaturu i virusnu upalu pluća. Pacijent se trenutno nalazi u izolaciji u bolnici u Subotici.

“On se vratio iz Budimpešte i osetio tegobe, bio je odgovoran i odmah se izolovao. Noćas mu je odmah urađen test, a jutros su stigli rezultati da je pozitivan”, rekao je Lončar 6. marta.

On je naveo da su analize uzete od svih koji su sa pacijentom bili u kontaktu. Kako je objašnjeno pacijent se pre smeštanja u bolnicu samoizolovao.

Ministar zdravlja je dodao da nema mesta panici i strahu.

U međuvremenu, Zaštitnik građana Zoran Pašalić apelovao je na sve učesnike u javnom životu da ne otkrivaju privatne podatke pacijenta kod kojeg je potvrđen korona virus i da se suzdrže od širenja panike među stanovništvom.

On je dodao i da odluke o zdravstvenoj zaštiti pacijenata prepuste nadležnima u sistemu zdravstvene zaštite.

“Tabloidno izveštavanje o pacijentu, koje ide do toga da čak pored dijagnoze navodi i zanimanje pacijenta je nedopustivo, a širenje straha među stanovništvom opasno”, upozorio je Pašalić u saopštenju, prenela je agencija Beta.

U Hrvatskoj je do sada registrovano jedanaest obolelih, u Sloveniji osam, Bosni i Hercegovini troje, a u Severnoj Makedoniji jedan slučaj.

Korona virus pojavio se prvi put krajem 2019. godine u Wuhanu, u Kini. Bolest koja je izazvana korona virusom zove se COVID-19, dok se sam korona virus naziva SARS-CoV-2, u međunarodnoj klasifikaciji virusa.

Korona virus je iz porodice virusa koji su izazvali SARS i MERS u prošlosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA