15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

U RS-u slijedi zabrana korištenja ličnog imena po animiranim ili filmskim likovima

Novim zakonom o ličnom imenu, koji bi uskoro trebalo da bude usvojen u Republici Srpskoj (RS), predviđene su novčane kazne od 1.000 do 1.500 KM, ukoliko matičar upiše ime djeteta koje ima više od deset godina, bez njegovog pristanka.
Iste kazne su predviđene i ako usvojeno djete, starije od spomenute dobi, nije dalo svoj pristanak kod upisa ličnog imena.

Zakon, koji bi trebalo da zamjeni onaj usvojen 1993.godine, a djelimično mijenjan 2000., predviđa i mogućnost promjene imena, nakon promjene spola.

Međutim, neće se odobriti promjena imena i prezimena osobi protiv koje se vodi krivični postupak, dok je na izdržavanju kazne, osobi za kojom je raspisana međunarodna potjernica, te za koju se utvrdi da je zahtjev podnijela radi izbjegavanja zakonom utvrđenih obaveza (izdržavanje, poreske i druge zakonom utvrđene obaveze).

- OGLAS -

Neće biti dozvoljeno i da predloženo lično ime predstavlja ime izmišljenih, animiranih ili filmskih likova, monete i pseudonima, niti ako je to neophodno radi zaštite prava i sloboda drugih osoba, te zaštite prava javnih i istorijskih ličnosti.

Zakonom je regulisano i da se promjena ličnog imena može odobriti i državljaninu Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine, ako u RS-u ima prijavljeno prebivalište godinu dana prije podnošenja zahtjeva, a koje traje i u vrijeme podnošenja zahtjeva.

Time je otklonjeno ograničenje iz važećeg zakona, koje je predstavljalo smetnje i građanima i nadležnim organima jedinica lokalne samouprave, jer je podnošenje zahtjeva pored državljanstva RS i BiH bilo uslovljeno prebivalištem u RS, navodi predlagač zakona.

U promjenu zakona se ide, jer je trenutno važeći pisan srpskim jezikom ekavskog izgovora.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA