Vijesti
Južna Karolina usvojila zabranu pobačaja sa šest sedmica Zakonodavci Južne Karoline u utorak su usvojili zabranu većine pobačaja nakon šest sedmica trudnoće, kada počinje srčana aktivnost fetusa.
#

Zakonodavci Južne Karoline u utorak su usvojili zabranu većine pobačaja nakon šest sedmica trudnoće, kada počinje srčana aktivnost fetusa.

Osporavani zakon, za koji se očekuje da će ga potpisati republikanski guverner Henry McMaster, usvojen je uglavnom po stranačkim linijama, s značajnom iznimkom pet članica državnog senata — tri republikanke, demokratkinja i neovisna — koje su mu se protivile, javlja Reuters.

Prijedlog zakona koji podržavaju republikanci, a koji zabranjuje većinu pobačaja prije nego što mnoge žene saznaju da su trudne, revidirana je verzija ranije mjere koju je Vrhovni sud ove godine proglasio neustavnom. Dopušta pobačaje do dvanaest sedmica u slučajevima silovanja i incesta, te pruža iznimku za hitne medicinske slučajeve.

Prošle je godine Vrhovni sud SAD-a ukinuo gotovo pedeset godina staro savezno pravo na pobačaj, što je navelo brojne druge države širom juga SAD-a da uveliko ograniče pobačaje.

“Ono što danas radimo uzrokovat će ilegalne pobačaje”, rekla je državna senatorica Sandy Senn, republikanka koja je bila među pet senatora koji su prošle godine uspješno blokirali još strožu zabranu. “Kada tinejdžeri umru od ilegalnog pobačaja jer nisu znali da su trudni šest sedmica – to je naša krivnja”, rekla je.

Državni senator Shane Massey, republikanac, zagovarao je zabranu, kao mjeru kojom bi se se ograničenja pobačaja u Južnoj Karolini uskladila s drugim južnim državama.

“Južna Karolina je postala glavni grad pobačaja na jugoistoku”, rekao je Massey tokom rasprave u utorak.

Zagovornici prava na pobačaj rekli su da će ponovno pokrenuti tužbu kako bi blokirali tu mjeru.

“Vidimo se na sudu”, objavio je Planned Parenthood South Atlantic na Twitteru nekoliko trenutaka nakon glasanja u utorak.

Pobačaji su trenutno dopušteni u Južnoj Karolini tokom prve 22 sedmice trudnoće, što je jedan od najliberalnijih zakona o pobačaju u regiji.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.