1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

UN: Zbog borbi oko Tripolija raseljeno 2.800 ljudi

Koordinatorica UN za humanitarna pitanja u Libiji Marija do Vale Ribeiro rekla je da su hitne službe zbog sukoba spriječene da dođu do žrtava i civila i da su u borbama oštećeni dalekovodi.

Ribeiro je upozorila da povećano nasilje pogoršava situaciju za migrante u prihvatnim centrima u Tripoliju. Borbe se danas vode oko međunarodnog aerodroma, udaljenog 24 kilometra od centra Tripolija. Pobunjeničke snage na čelu s komandantom Kalifom Haftarom, koje kontrolišu istočni dio Libije, pokrenule su u četvrtak ofanzivu u namjeri da osvoje Tripoli.

Jedinice koje podržavaju međunarodno priznatu Vladu Libije sa sjedištem u Tripoliju obećale su da će zauzeti sve oblasti koje je nedavno zauzela Haftarova Libijska nacionalna armija. Prema podacima obje zaraćene strane, od četvrtka je poginula najmanje 41 osoba, uključujući civile.

- OGLAS -

Libija je utonula u nestabilnost 2011. godine poslije svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg lidera Moamera Gadafija, a zemljom upravljaju dvije vlade, međunarodno priznata sa sjedištem u Tripoliju Fajeza Al-Saradža, i Haftarova, sa sjedištem u Bengaziju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA