15 C
Sarajevo
25.04.2024

Vučić: Pregovaraćemo kada Priština ukine takse

– Pregovora mora da bude. I kad su strane u ratnom sukobu, morate da sjednete za pregovarački sto i da razgovarate. Ko misli da je razgovarati loše i da je kompromis ružna riječ… Јa mislim da je dobra riječ. A oni koji bi željeli da vode zemlju na drugačiji način, ja im želim sve najbolje, ali prvo moraju da dobiju narodno povjerenje – rekao je Vučić za TV Prva.

On je ocijenio da će se dijalog nastaviti nekada, ali da Srbija po pitanju Kosova mora da pokazuje strpljenje i trpeljivost, predvidivost, stabilnost i to mora da bude njena politika.

– Nama ishitrenosti, bilo kakva nervoza ili pogrešna reakcija nije potrebna. Mi moramo da radimo za naše ljude koji žive na Kosovu i Metohiji. Lako je meni da ovdje izgovorim šta hoćete, ali posljedice ne dolaze do mene i moje porodice, nego do onih koji žive na Kosovu i Metohiji – rekao je Vučić.

- OGLAS -

On je dodao da će Srbija nastaviti da pomaže svoj narod na Kosovu i Metohiji na svaki mogući nači način, ali da to neće biti lako i ocijenio da će biti mnogo problema.

– Ali, ja vjerujem da ćemo i iz toga uspjeti da izađemo na najbolji mogući način – rekao je Vučić.

Komentarišući povratak premijera samoproglašenog Kosova u ostavci Ramuša Haradinaja u Prištinu nakon kratkog saslušanja u Specijalnom sudu za ratne zločine terorističke OVK u Hagu, predsjednik Srbije je podsjetio na raniju izjavu da će se Haradinaj u Hagu zadržati 24 do 48 časova.

– Јa sam i rekao da će se tamo zadržati 24 do 48 sati. Taman toliko da provjeri kakvi su hoteli. Čekao je da dođe po noći kako bi ta slika bila impresivnija, kao heroj. U Srbiji ima ljudi koji ga nazivaju moralnom gromadom. Za mene, oni koji su učestvovali u progonu Srba, da ne kažem drugim zločinima, nisu moralne gromade – rekao je Vučić.

Na pitanje kako će se u ovakvim okolnostima nastaviti dijalog Beograda i Prištine, Vučić je rekao – teško.

Na komentare da se zastoj u pregovorima ocjenjuje kao poraz EU, koja posreduje u tom procesu, Vučić je rekao da to nije poraz Brisela, “jer Brisel nije briga, sve dok nema sukoba”.

Vučić je rekao da se ne može govoriti o tome da Priština ne sluša ni SAD niti EU, te dodao da je “tu neko neiskren”, jer nisu prištinski zvaničnici moćniji od svjetskih zvaničnika.

– Oni su ih doveli na vlast, oni su im dali nezavisno Kosovo – dodaje on.

Vučić je ponovio da pravda neće biti zadovoljena i da “srpska suza nema roditelja”.

Govoreći o demografskoj slici u Srbiji, Vučić je rekao da je posebno srećan što se ove godine rodilo nešto više djece nego u prošloj godini i da se nada da će u drugoj polovini godine trend povećanja broja djece da se nastavi.

– Sada za treće dijete dajemo deset godina svakog mjeseca po sto evra, za četvrto po 150 evra. Zato u siromašnijim krajevima imamo više trorotki i četvororotki. Јedino je problem sa velikim gradovima sa prvim djetetom, ali vjerujemo daćemo i tu napraviti bolje rezultate – rekao je Vučić.

On je ocijenio da je Srbija u dobroj situaciji, ekonomski posebno, a što se Kosmeta tiče, tu situacija nije laka, ali da će Srbija nastaviti da se bori.

– Nema velike bojazni i Srbija će da napreduje i dalje i to krupnim, a ne sporim koracima – rekao je Vučić.

Vučić je izjavio danas i da je prosječna plata u maju u Srbiji bila 470 eura, a da će do kraja godine biti 500 ili 510 eura.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA