Vijesti
Kako je Angela Merkel postala najmoćnija žena u povijesti Njemačke Nitko osim Helmuta Kohla nije u poslijeratnoj Njemačkoj tako dugo bio na vlasti: u nedjelju se navršava 15 godina kako je Angela Merkel kao prva žena preuzela kancelarsku funkciju.
# EPA

Nitko osim Helmuta Kohla nije u poslijeratnoj Njemačkoj tako dugo bio na vlasti: u nedjelju se navršava 15 godina kako je Angela Merkel kao prva žena preuzela kancelarsku funkciju.

Merkel na svojoj poziciji namjerava ostati do kraja mandata sljedeće godine. Nakon toga se "vječita kancelarka", kako je sama najavila, povlači iz politike.

Apeli Angeli Merkel da još jednom promisli o svojoj odluci da se povuče iz politike postali su glasniji tijekom pandemije koronavirusa kada se Merkel još jednom pokazala kao pragmatična i odlučna političarka koja svoju zemlju uspješno vodi kroz povijesnu krizu. Usprkos porastu novozaraženih posljednjih tjedana, Njemačka je još uvijek među zemljama koje se najuspješnije nose s pandemijom.

Angela Merkel je rođena 1954. u Hamburgu kao Angela Kasner u obitelji protestantskog svećenika koji je obitelj preselio u DDR kako bi pomogao da vjerski život u "zemlji radnika i seljaka" ne zamre u potpunosti. Angela je 1986. nakon studijskih boravka u Rusiji doktorirala fiziku i vodila miran život znanstvenice sve do događaja koji su prethodili padu Berlinskog zida.

Kohlova "Djevojčica"

Njezino pojavljivanje na velikoj političkoj pozornici je tijesno povezano s ujedinjenjem Njemačke kada je kao pripadnica građanskog pokreta Istočne Njemačke i kasnijim ulaskom u Kršćansko-demokratsku uniju (CDU) utrla put karijeri.

Po mnogima ona ne bila moguća bez mentorstva tadašnjeg kancelara i predsjednika CDU-a Helmuta Kohla koji je od samog početka krčio karijerni put svojoj "Maedchen" ("Djevojčici") kako je Kohl nazivao novopečenu parlamentarnu zastupnicu iz istočnonjemačke provincije.

Kohl je i taj koji ju je 1990., na iznenađenje mnogih, imenovao prvo ministricom obitelji i mladih, a kasnije i okoliša. Unutarstranački uspon je okrunjen preuzimanjem funkcije predsjednice stranke 2000. i brutalnim kidanjem veza s bivšim mentorom Kohlom koji je CDU skandalom oko tajnih donatora odvukao u najdublju krizu u povijesti stranke.

 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.