5 C
Sarajevo
25.04.2024

Tegeltija: Postoji realna šansa da 23. decembra PSBiH razmatra novi saziv VM

Mandatar za sastav Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas u Sarajevu da potvrda Vijeća ministara BiH zavisi od Centralne izborne komisije i SIPA-e i ukoliko oni završe provjere u nerednih nekoliko dana postoji realna šansa da 23. decembra Parlamentarna skupština BiH razmatra novi saziv Vijeća.

Istakao je da je na provjeru CIK-u i SIPA-i poslao imena devet osoba predloženih za ministre, te da su sve političke opcije koje čine Vijeće ministara dostavile tačan broj kandidata koliko je predviđeno dogovorom. 

– Iz reda Bošnjaka došla su tri prijedloga koja su upućena na provjeru i još nije stigla potvrda, iz reda Hrvata stigla su tri prijedloga za koja su stigle potvrde i iz CIK-a i iz SIPA-e, a iz reda Srba stigla su tri prijedloga koja su također dobila potvrde – rekao je Tegeltija.

- OGLAS -

Pojasnio je da je DNS bio ovlašten da predloži jednog kandidata iz reda ostalih, ali su poslali dva prijedloga. 

– Stav je bio da ne možemo dozvoliti da gubimo podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH jer je poslanik Nenad Nešić bio isključiv da neće glasati za Draška Aćimovića i predložio sam za ministra Mlađana Božovića. Ukoliko on ne bude prošao provjere neće moći biti kandidat – naglasio je Tegeltija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA