13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Zaboravite na poštare, ovo će vam čudo ubuduće donositi pakete (VIDEO)

Jedno je sigurno – dostava u budućnosti neće nimalo sličiti dostavi na koju smo navikli. Od dronova koji će donositi pakete i na najviše katove zgrada pa do autonomnih robota koji će ih voziti do vašeg doma, brojne tvrtke razvijaju alternativne načine dostave koje ne uključuju ljude.

No američki proizvođač automobila, Ford, udružio je snage s Agility Robotics kako bi li razvio sustav koji bi u potpunosti autonomizirao dostavu. Ideja je da autonomno vozilo doveze paket na željenu adresu, a potom bi, umjesto dostavljača, iz vozila izašao Digit i odnio paket do samog naručitelja.

Ideja nije nova, no Digit je. Dizajniran je da izgleda i kreće se poput ljudi. Kako su objasnili iz Forda, autonomna vozila mogu dovesti paket na adresu, ali netko ga mora odnijeti do samih korisnika.

- OGLAS -

Digit može hodati po stepenicama, neravnom terenu, izbjegavati prepreke i sve to s do 20 kilograma na rukama. Koristi istu tehnologiju koju koriste autonomna vozila (LiDAR senzore i kamere), a dodatne informacije može dobivati i od samog autonomnog vozila s kojim dolazi.

Zanimljiv koncept još uvijek je u fazi testiranja pa se dostavljači i poštari ne moraju brinuti za svoj posao još neko vrijeme.

No u budućnosti bi se moglo dogoditi da umjesto “poštar zvoni dvaput”, popularno postane “robot zvoni dvaput”.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA