15 C
Sarajevo
28.03.2024

Svi nalazi oca iz Paga ukazuju da je bio uračunljiv i pribran prilikom pokušaja ubistva svoje četvero djece

 

Dok je svoju djecu jedno za drugim u pidžamama bacao s balkona kuće 28. februara, monstruozni otac iz Paga (54) u krvi nije imao alkohola. Toksikološkim vještačenjem utvrđeno je da je u tijelu imao tragove diazepama, sastojka tableta za smirenje kao što su normabel i apaurin, piše Slobodna Dalmacija.

Rezultati toksikološke analize koje je dobilo Županijsko državno tužilaštvo u Zadru (ŽDO) sugerišu da je 54-godišnjak u trenutku počinjenja nezapamćenog zločina bio uračunljiv i pribran, tek nešto “iskuliran” zbog uticaja lijekova za smirenje.

- OGLAS -

Iz Zatvorske bolnice u Zagrebu gdje se nalazi nešto manje od mjesec dana, u utorak je doveden u Zadar gdje je tokom jutra u zgradi suda na Poluotoku ispitana njegova supruga. Majku stradale djece sudija istrage ispitao je videolinkom jer nije željela biti u istoj prostoriji s ocem svoje djece koji ih je gotovo usmrtio.

Na ročištu koje je bilo zatvoreno za javnost, pitanja je majci mogao postavljati i njen suprug, koji se u istrazi brani ćutanjem, ali on, kako se nezvanično saznaje, suprugu nije ništa pitao.

– Kombinovano vještačenje još nije naloženo – rekao je Branimir Zorica, advokat 54-godišnjeg oca koji je tokom dana vraćen u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu gdje se, kako se saznaje, čeka da se njegovo zdravstveno stanje stabilizuje kako bi se moglo napraviti vještačenje.

U međuvremeno je četvoro djece otpušteno iz bolnica u Zadru i Zagrebu, te su u pratnji majke i socijalnog radnika smješteni u SOS selu, prenosi Depo.ba.

– Dvoje djece imalo je teške povrede, sad su dobro ovih troje koji su bili kod nas, a čujem da je dobro i djevojčica u Zagrebu. Kod nas su bili deset dana – kazao je Edi Karuc, zamjenik upravnika zadarske bolnice.

Maloljetnoj djeci je dodijeljen advokat kao zastupnik koji će braniti njihove interese u ovom krivičnom postupku. U Županijskom državnom tužilaštvu u Zadru koje vodi istragu ovog slučaja do sada je uz majku ispitano troje svjedoka.

– Kad se prikupe svi dokazi, počinje vještačenje. Tim vještaka, psihijatra i psihologa, trebalo bi da daju svoj nalaz. Oni će reći kakvo je bilo duševno stanje okrivljenog u vrijeme počinjenja djela i šta je prethodilo tome kako bismo znali dalje postupati po ovom predmetu – rekli su.

U međuvremenu je smijenjena i dotadašnja upravnica zadarskog Centra za socijalno starateljstvo Vesna Burčul. Zadarsko tužilaštvo oca iz Paga tereti za četiri teška pokušaja ubistva na podmukao način.

Ukoliko se vještačenjem utvrdi da je u vrijeme počinjenja krivičnih djela bio uračunljiv čeka ga možda najveća kazna od 50 godina zatvora koja dosad nije izrečena u Hrvatskoj.

Ako se pokaže da je 54-godišnjak ipak bio neuračunljiv na suđenju se utvrđuju samo obilježja krivičnog djela, ako se dokaže da je to učinio. Osoba tada ne može biti kriva, te joj se određuje smještaj u psihijatrijskoj ustanovi, piše Slobodna Dalmacija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA