Vijesti
Kina uklonila više od milion objava sa interneta Peking često hapsi građane i cenzuriše račune zbog dijeljenja informacija koje se smatraju osjetljivima ili kritičnima prema Komunističkoj partiji, vladi ili vojsci.
#

Kineski regulator za kibernetički prostor objavio je da je obrisao 1.4 miliona objava na društvenim mrežama nakon dva mjeseca istrage o, između ostalog, širenju dezinformacija, ilegalnoj zaradi te imitiranju državnih dužnosnika.

Kineska agencija za kibernetički prostor (CAC) u petak je saopćila da je između 10. marta i 22. maja na društvenim mrežama zatvorila 67 hiljada korisničkih računa i obrisala stotine hiljada objava, u sklopu šire kampanje „ispravljanja“. 

Kina je od 2021. pregledavala milijarde korisničkih računa kako bi „počistila“ kibernetički prostor i olakšala vlastima da ga kontroliraju, piše agencija Reuters. 

U posljednjoj kampanji pregledavani su računi na popularnim kineskim društvenim aplikacijama poput WeChata, Douyina i Weiboa. 

Peking često hapsi građane i cenzuriše račune zbog dijeljenja informacija koje se smatraju osjetljivima ili kritičnima prema Komunističkoj partiji, vladi ili vojsci. 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.