Vijesti
Kineska regija upozorava: U jednoj bolnici prijavljen slučaj bolesti koja je u srednjem vijeku pokosila pola Evrope (VIDEO) Mongolija je stavila regiju Hovd u karantenu nakon što su otkrivena dva slučaja bubonske kuge, bolesti koja je u srednjem vijeku odnijela milione života
#

Kako javlja kineska agencija Xinhua, ministarstvo zdravstva potvrdilo je da se zaraženi 27-godišnjak i njegov 17-godišnji brat liječe u dvije bolnice.

Smatra se da su jeli sirovo meso mrmota, zbog čega se kuga u Mongoliji pojavila i 2019., a u Madagaskaru 2017.

 - Kineska regija upozorava: U jednoj bolnici prijavljen slučaj bolesti koja je u srednjem vijeku pokosila pola Europe (VIDEO)Mrmot / 

Mongoli se stoljećima hrane mrmotima, a vjeruje se da su zaraženi konzumirali lokalni specijalitet koji se priprema umetanjem vrućeg kamenja, prethodno zagrijanog na vatri, u trbuh mrmota, nakon čega se koža podvezuje kako bi se meso kuhalo u njoj.

Video: 

Bubonska ili crna kuga naziv je za najčešći i najpoznatiji oblik zarazne bolesti koju izaziva bakterija Yersinia pestis. Izraz bubonska dolazi od riječi bubon, kako se drukčije naziva otečena žlijezda, a odnosi se na najpoznatiji simptom bolesti - otečene limfne žlijezde pod pazuhom.

Sprječavanje se temelji na suzbijanju glodavaca i korištenju sredstava koja odbijaju insekte (repelenti) da se spriječi ugrize buha. Cjepivo postoji, ali nije potrebno većini ljudi koji putuju u područja u kojima su opisani slučajevi kuge. Putnici koji imaju povećan rizik od nastanka kuge mogu uzeti preventivne doze tetraciklina.

Većina antibiotika je učinkovita u liječenju crne kuge, no s liječenjem se mora započeti unutar 24 sata. U protivnom, bolest može izazvati smrt dvije trećine svih pacijenata u roku od dva do šest dana od izbijanja simptoma.

U epidemiji 'crne smrti' u 14. stoljeću umrlo je do dvije trećine cijelog stanovništva Europe.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.