Vijesti
Kineska vojska poziva SAD da povuče sankcije Kineska vojska izrazila je snažnu ogorčenost zbog uvođenja američkih sankcija i pozvala SAD da odmah povuče tu odluku, saopćilo je u subotu Ministarstvo odbrane Kine.
# Agencije

Glasnogovornik kineske vojske je rekao da ovaj potez SAD-a predstavlja "flagrantno kršenje osnovnih pravila međunarodnih odnosa" i pravi "pokazatelj hegemonizma" koji je teško narušio odnose Kine i SAD-a, kao i vojske dve zemlje.

- Zahtijevamo da američka strana hitno ispravi svoju grešku i povuče takozvane sankcije. U protivnom, američka strana će morati snositi posljedice izazvane tim činom -, kazao je on.

Naveo je da je kineska vojska uputila protest američkoj strani, prenosi agencija Xinhua.

Washington je uveo kineskoj vojsci sankcije zbog nabavke ruskih borbenih aviona i raketa zemlja-zrak.
Na meti sankcija našli su se kinesko odjeljenje za razvoj opreme i njegov direktor zbog "značajnih transakcija" s ruskim državnim izvoznikom oružja Rosoboroneksport, prenosi AlJazeera Balkans.

Kineski zvaničnik je istakao da je vojna saradnja Kine i Rusija uobičajena saradnja dvije suverene države, u skladu s međunarodnim pravom, te da se SAD nema pravo miješati u takvu praksu.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.