Vijesti
Kineski ambasador ugostio Zorana Tegeltiju u New Yorku Vijeće ministara BiH objavilo je na Twitteru da je u toku sastanak Tegeltije i Zhuena.
#

Iako se nije obraćao na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltiju danas je u New Yorku ugostio ambasador Zhang Zhuen, stalni predstavnik Republike Kine u UN-u. Vijeće ministara BiH objavilo je na Twitteru da je u toku sastanak Tegeltije i Zhuena.

Podsjetimo da je odlazak Tegeltije u New York izazvao pažnju javnosti s obzirom na to da se on prvenstveno trebao obratiti na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, međutim, umjesto njega je to učinio Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH budući da, prema hijerarhiji, ima prednost u obraćanju.

Tegeltija je burno reagovao nakon te odluke navodeći da je “uspjela opstrukcija bošnjačkih političara” te je uputio pismo UN-u i ambasadorima zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti – SAD-a, Kine, Rusije, Francuske i Velike Britanije u kojem je istakao da “stiče utisak da je spriječen da govori na sjednici Vijeća sigurnosti kako ne bi rekao činjenice koje su u BiH poznate, a to je da predstavnici ambasada u BiH dostavljaju svojim zemljama jednostrane informacije i prikaz stanja u BiH”.

On je rekao da je ovo njegov pokušaj da stanje u BiH “realno predstavi” i spriječi “jednostrano informisanje” članova Vijeća sigurnosti UN-a o stanju u BiH.

Osim što se nije obraćao pred Vijećem sigurnosti UN-a, Tegeltija se nije nalazio ni u sali u kojoj se održavala sjednica, a reagovao je i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH koji je Džaferovićevo obraćanje nazvao privatnim rekavši da Predsjedništvo nije usaglasilo stav o njegovom odlasku u New York.

Na sjednici Vijeća sigurnosti BiH se obratio i Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, koji je podnio polugodišnji izvještaj o BiH. Podsjetimo da se on prošle godine nije obraćao na istoj ovoj sjednici kada je podnosio izvještaj jer se tome protivila Rusija.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.