8 C
Sarajevo
16.04.2024

Robinson sanjao da će ubiti protivnika, desila se tragedija

U Klivlendu je Šugar Rej Robinson (Sugar Ray Robinson) nokautirao Džimija Dojla (Jimmy Doyle) 1947. godine u meču za titulu svjetskog prvaka u velter kategoriji, ali taj meč nikako ne može biti zapisan tek kao jedna od borbi za titulu.

Robinson je slavio nokautom, a nakon što je završio na podu, Dojl se više nikada nije probudio. Preminuo je samo nekoliko sati nakon meča u bolnici. Dok se Dojl borio za život, Šugar Rej je ispričao novinarima da je sanjao da će ubiti svog protivnika u ringu.

Rekao je da je malo prije borbe prespavao kod prijatelja i sanjao kako brani titulu protiv Dojla. U snu je „vidio“ kako obara Dojla u žestokoj razmjeni, a ovaj više nije mogao ustati.

- OGLAS -

“Ustani, ustani”

– Probudio sam se u hladnom znoju, probudilo me moje vrištanje: “Ustani! Ustani!” U snu je izgledalo toliko stvarno, nisam mogao nastaviti spavati, vrtio sam se cijelu noć dok sam se sutra osjećao jako loše – izjavio je Robinson.

Pred borbu, zbog sna se nije mogao koncentrirati na treninzima na pripremu, niti je želio uopće izaći na meč. Promotori su ga, uz pomoć katoličkog svećenika, uvjerili kako je to samo bio san i kako je to samo sport.

Ipak, tokom meča ispostavilo se da je u snu bilo toliko koincidencije sa stvarnosti. Nakon jedne razmjene, Robinson je pogodio Dojla razarajućim lijevim krošeom, sudija je izbrojao do devet, kada se čulo zvono za kraj runde, ali pošto se Dojl nije pomjerao, sudija je proglasio nokaut. Dojla su odnijeli na nosilima iz ringa.

Povreda glave

Kasnije je postojala priča da je Bokserska komisija Klivlenda znala da je Dojl imao tešku povredu glave nakon što je godinu ranije u ringu pao na kopču koja je držala ring, ali to nikada nije potvrđeno.

Nakon svega, Robinson je odlučio ostati uz porodicu svog protivnika, koji je tragično stradao. Finansijski je pomagao njegove najbliže, a u periodu od 10 godina donirao im je oko 250.000 dolara, prema današnjoj vrijednosti. Samo od mečeva protiv Flešija Sebastijana (Flashy) i Džekija Vilsona (Jackie Wilson) im je dao oko 65.000 današnjih dolara.

Ovaj meč je donio i određene promjene u boksu. Tako su bokserske komisije postale strožije, pa su počeli češći pregledi boraca i suspenzije kada se otkriju povrede.

147 pobjeda je imao Robinson u karijeri, a poražen je 19 puta.

22 godine je tek imao Dojl u trenutku kada je stradao u ringu. Do tada je imao 42 pobjede.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA