Vijesti
Klimatski aktivisti polili Brandeburšku kapiju farbom: Čišćenje će koštati 35.000 eura (VIDEO) Aktivisti klimatskog pokreta Letzte Generation (Posljednja generacija) u nedjelju su crvenom i narandžastom bojom vandalizirali Brandenburšku kapiju, jedan od glavnih simbola Berlina.
#

Policija, koja stalno čuva ovaj važan berlinski spomenik, privela je 14 osoba.

Demonstranti su u nedjelju ujutro polili kapije farbom. Oštećeno je svih šest stubova istaknute građevine do visine od nekoliko metara. Boja je oštetila fasadu.

Prema prvim procjenama, čišćenje farbe od strane klimatskih vandala iz pokreta Letzte Generation koštaće 35.000 eura.

To je potvrdila portparolka gradske uprave za nekretnine Marlen Koenecke za berlinski list Der Tagesspiegel, navodeći da će iznos biti veći od prvobitno očekivanog. Korištene boje nisu rastvorljive u vodi, pa će njihovo uklanjanje tehnički biti teže.


Prva dva metra spomenika su već očišćena jer su donji dijelovi stubova premazani zaštitnim antigrafiti premazom. Teže će će biti u čišćenje gornjih dijelova, gdje se čišćenje ne može obaviti bez platformi sa visokim podizanjem.

U međuvremenu, berlinska uprava za baštinu izvijestila je da je uklanjanje boje pod visokim pritiskom na mjestima oštetilo površinu. "To je utrka s vremenom jer se boja još uvijek stvrdnjava", kažu iz ureda.

Grupa "Letzte Generation" (najpoznatija po svojim protestima u kojima se aktivisti lijepe za ceste i blokiraju saobraćaj) igra provokativnu i polarizirajuću ulogu u njemačkoj politici i društvu.

Gradonačelnik Berlina Kai Wegner osudio je postupke grupe, rekavši da njihova taktika ide dalje od legitimnih oblika protesta.

"Ovim akcijama ova grupa ne samo da šteti istorijskoj Brandenburškoj kapiji, već i našem slobodnom diskursu o važnim pitanjima našeg vremena i budućnosti", rekao je on za njemačku novinsku agenciju dpa.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.