-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Sirija: Režimske snage i njihovi saveznici nastavljaju napadati Idlib

Pripadnici režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i strane terorističke grupe, uprkos dogovoru o zaštiti primirja u deeskalacijskoj zoni Idlib, nastavljaju granatiranje.

Režimske snage i terorističke grupe kojima podršku pruža Iran, nasuprot dogovoru granatiraju područja na periferiji Latakije, jugu Idliba, zapadu Halepa i sjeveru i zapadu Hame. Lokalni izvori izjavili su kako su Latamne i Ebu Ubeyde u Hami, Rashidin i Kefer Hamra u Halepu, Temania i Tel Merak u Idlibu i Kurtdagi u Latakiji lokacije na kojima su nastavljena granatiranja nakon postizanja dogovora.

U nedavnim napadima poginuo je jedan civil, a šest ih je ranjeno, javila je Anadolu Agency (AA).

- OGLAS -

Opozicija i pripadnici grupe Hay’at Tahrir al-Sham uzvratili su vatru.

Idlib, čiji je veći dio pod kontrolom Slobodne sirijske vojske (FSA), smješten je na sjeverozapadu Sirije. Smatra se posljednjom utvrdom opozicije i antirežimskih grupa. Idlib je s tri strane, odnosno s istoka, zapada i juga, pod opsadom režimskih snaga i terorističkih grupa koje podržava Iran.

Gotovo polovina 120.000 stranih terorista koje podržava Iran, a koji su prisutni u Siriji, pozicionirani su oko Idliba. Umjerena opozicija na tom području ima oko 70.000 ratnika, dok Hay’at Tahrir al-Sham i druge grupe imaju snage od 20.000 ljudi.

Zbog toga što je jedno od područja u Siriji koje su u ratu najviše pogođene migracijama, Idlib je početkom maja 2017. na sastanku u Astani proglašen zonom deeskalacije sukoba. Turska je u sklopu toga, počevši od oktobra 2017. u zoni deeskalacije sukoba uspostavila 12 tačaka za nadzor implementacije primirja.

Nakon što su pripadnici Assadovog režima u posljednja četiri mjeseca preuzeli kontrolu nad preostale tri zone deeskalacije sukoba (Homs, Istočna Guta i na jugu Dera-Kuneytra), pažnja je usmjerena na Idlib.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin 17. septembra u Sočiju su postigli dogovor o dodatnim mjerama kako bi se zaštitilo i učvrstilo primirje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA