9 C
Sarajevo
20.04.2024

Uspješna akcija turskog MIT-a: Iz Albanije u Tursku prebačen terorista FETO-a

Turska obavještajna služba (MIT) izvela je operaciju protiv terorističke organizacije FETO u Albaniji, kojom je u Tursku prebačen pripadnik te organizacije Harun Celik, javlja Anadolu Agency (AA).

MIT je proveo akciju po nalogu Republičkog tužilaštva u Istanbulu, a uhapšen je pripadnik FETO-a po imenu Harun Celik.

Za Celikom je raspisana potjernica nakon što je utvrđeno da je koristio aplikaciju ByLock, sistem šifrovane komunikacije među pripadnicima FETO-a.

- OGLAS -

Kriminalistička obrada nad uhapšenim je u toku, a uskoro bi trebao biti proslijeđen nadležnom sudiji u Istanbulu.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično tražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj svrgavanja izabrane vlasti, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA