Vijesti
Koronavirus: Prva smrt u Italiji, 10 gradova "zatvoreno", u Kini pad broja novozaraženih Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da se prostor za kontrolu nad koronavirusom polako sužava usljed naglog povećanja zaraženih izvan Kine koja, s druge strane, prvi put bilježi pad broja novoobiljenih.
# Agencije

Među državama koje su prijavile prve slučajeve bolesti uzrokovane koronavirusom su Izrael i Liban, a slučajevi su se nedavno pojavili i u Iranu. U toj zemlji do sada su umrle četiri osobe dok je zaraženih najmanje 18.

Također, Italija je zabilježila svoj prvi smrtni slučaj, a vlasti su reagovale zatvaranjem škola, lokala i drugih javnih prostora u 10 gradova na sjeveru zemlje. Ukupno 50.000 osoba je "zamoljeno" da ostanu u svojim kućama.

U Kini je broj novozaraženih 397 što predstavlja prvi pad broja zaraženih u ovoj zemlji u kojoj se koronavirus pojavio krajem decembra 2019. Ovim je ukupni broj zaraženih u Kini porastao na 76.288, dok je broj umrlih sa krajem petka bio 2.345.

Također, bitno je naglasiti da se više od 18.000 oboljelih uspješno oporavilo.

Nagli rast broja zaraženih je, ipak, zabilježen u Južnoj Koreji i to uglavnom među bolesnicima u jednoj bolnici i vjernicima u crkvi u gradu Daegu. 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.