2 C
Sarajevo
27.04.2024

UN poziva Izrael i Palestinu na prekid vatre

Reagujući na posljednja dešavanja na tom području, Mladenov je putem Twitter profila upozorio da su tenzije u Gazi tokom posljednja 24 sata dostigle vrlo opasan nivo.

Istakao je da UN blisko sarađuje s Egiptom i drugim stranama kako bi se riješila kriza u Gazi.

“Raketna paljba mora biti zaustavljena, sve strane moraju postupati oprezno. Ne treba izbjegavati napore kako bi se zaustavila spirala nasilja”, poručio je Mladenov.

- OGLAS -

Evropska unija (EU) je također apelovala na prestanak tenzija i nasilja na području oko Pojasa Gaze.

Izraelska vojska je zbog povećanih tenzija u Pojasu Gaze svojim jedinicama koje se nalaze u pograničnom području poslala tenkove.

Izraelska vojska je započela i zračni napad na Pojas Gaze nakon što je raketa ispaljena iz Gaze pogodila autobus na izraelskom teritoriju.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno je troje, a ranjeno devet Palestinaca.

U saopćenju se također navodi da je s područja Gaze na izraelsku stranu ispaljeno blizu 200 raketa, od čega je 60 neutralizirano protuzračnim sistemom, dodajući da je na izraelskoj strani ranjen 21 osoba, od čega jedna teže, a navodno je riječ o izraelskom vojniku.

Iz Hamasa su sinoć saopćili da su izraelski vojnici prešli granicu i ušli tri kilometra unutar Gaze te da su kod Khan Younisa izvršili atentat na Nura Bereku, jednog od komandanata brigade Ezzedine al-Qassam, prenosi TRT.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA