15 C
Sarajevo
25.04.2024

Šarović: HDZ i SDA će biti partneri, ovo je bacanje prašine u oči

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine te novi predsjednik Srpske demokratske stranke, dan nakon što ga je Skupština SDS-a izabrala za predsjednika gostovao je na N1 televiziji i kazao kako ga nakon izbora čeka dosta posla unutar stranke.

Za Mirka Šarovića kao predsjednika SDS-a glasalo je 205 delegata a njegov protivkandidat Milan Miličević dobio je glas od čak 181 delegata. Razlika je mala, no da li ta razlika predstavlja i veliku podjelu unutar SDS-a?

“Rekao sam i juče da je neka razlika morala da postoji. Ovaj broj ne govori o nekoj podjeli unutar stranke nego o snazi mog protivkandidata koji je bio odličan SDS-ov kandidat. Ja sam sedmi po redu predsjednik SDS-a a oni su uvijek do sada birani između više kandidata.”

- OGLAS -

Da li je Miličević zaslužio bar mjesto prvog zamjenika predsjednika s obzirom na veliki broj glasova, Šarović je kazao da će se i o tome razgovarati te da neće odlučivati samo on:

“Svakako da će o tome biti govora narednih dana, odluke neću samo donositi ja, vodićemo razgovore, mi smo jutros razgovarali, vjerovatno ćemo i sljedeće sedmice imati nešto značajniji razgovor. Bilo ko a pogotovo Miličević nije neko koga bi se trebalo lako odreći, ni ja, ni SDS.”

Šarović je komentarisao i navode SDS-ove istaknute članice Aleksandre Pandurević da je Vukota Govedarica SNSD-ov čovjek:

“Apsolutno da je Vukota Govedarica čovjek SDS-a. Vukota Govedarica je dosadašnji predsjednik SDS-a, ja to vrlo cijenim i u svakom slučaju na bilo koji način nisam pomislio da je on ičiji čovjek, osim SDS-a.”

No, postoji li mogućnost da u SDS-u neki razmišljaju u pravcu SNSD-a i Milorada Dodika.

“Ta razmišljanja nisu zabranjena u SDS-u. Ljudi promišljaju šta je najbolje za SDS, da li da idemo sa glavnim političkim konkurentom ili da budemo potpuno jasna opozicija – ta dilema postoji kod mnogo stranaka i kod nas je postojala ali smo se uvom trenutku opredijelili da koalicija sa Dodikom nije u prvom planu”, kazao je Mirko Šarović, novi predsjednik SDS-a.

Da li će biti koalicije sa drugim vladajućim strankama, SDA-om i HDZ-om, Šarović nije baš konkretno odgovorio:

“U ovom trenutku ne postoji ta matematika da li bi je napravili. Nismo ozbiljno razgovarali sa bilo kim. Ako budemo u prilici da razgovaramo sa DNS-om, SP-om, razgovaraćemo svakako, ne samo kada je u pitanju vlast na državnom nivou nego i u Republici Srpskoj. Zašto da ne. Zauzeli smo stav da otvorimo dijalog sa drugim političkim opcijama ali koalicija je na drugom štapu.”

Na navode Dragana Čovića da je SDS glasnogovornik SDA, Šarović je komentarisao:

“Dragan Čović je u koaliciji sa SDA na federalnom i državnom nivou, oni sarađuju 10 puta više nego mi sa SDA. Oni su imali sjajnu saradnju i oni će biti partneri. Zar mislite da postoji neka kombinatorika gdje SDA i HDZ nisu partneri? Ovo je neko bacanje prašine u oči.”

Šarović je kazao da vjeruje da će Vijeće ministara već sutra dobiti budžet za naredna tri mjeseca, što je prema Ustavu i zagarantovano, a zagarantovano je i to da se ovo privremeno finansiranje može nastavljati, odnosno produžavati.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA