Vijesti
Kremlj - Rusija spremna da zaštiti svoje građane na istoku Ukrajine Visoki zvaničnik Kremlja izjavio je u četvrtak da bi Rusija u određenim okolnostima mogla biti prinuđena da brani svoje građane u istočnoj Ukrajini i da bi veliki vojni sukobi mogli označiti početak kraja Ukrajine kao zemlje
#

Zapadne zemlje pozvale su na suzdržanost nakon što je Ukrajina izrazila zabrinutost gomilanjem ruskih snaga u blizini ukrajinske granice s Rusijom. Nasilje se pojačalo duž linije kontakta između vladinih snaga i separatista u ukrajinskoj istočnoj regiji Donbass.

- Podržavam ocijenu da bi pokretanje vojne akcije bilo početak kraja Ukrajine - navodi novinska agencija riječi zamjenika čelnika ruske predsjedničke administracije, Dmitrija Kozaka.

Kozak je bio upitan da li će Rusija zaštititi svoje građane u istočnoj Ukrajini.

- Aludirajući u svom odgovoru na Srebrenicu, gdje su oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubile snage bosanskih Srba tokom bosanskog rata iz perioda 1992.-1995., on je kazao: "Sve zavisi od obima vatre. Ukoliko bude, kao što naš presjednik kaže, Srebrenica, mi ćemo očigledno morati istupiti kako bismo ih branili".

Tokom telefonskog razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u četvrtak, predsjednik Vladimir Putin optužio je Kijev za provokativne akcije u istočnoj Ukrajini, koje kako je rekao, samo pogoršavaju situaciju u regiji, prenosi Reuters.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.