11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Višegrađani ogorčeni: Problem plutajućeg otpada u Drini moguće riješiti samo na međudržavnom nivou

Iako su godinama upozoravali na alarmantno stanje u ovom dijelu toka Drine, počev od rukovodstva HE Višegrad čiji bi rad dolaskom većih količina plutajućeg otpada mogao biti ozbiljno ugrožen, pa do ljubitelja prirode i rijetkih ekoloških udruženja, ništa značajno na rješavanju ovog problema nije učinjeno.

Situacija je i mnogo gora jer su ovih dana zabilježene obilne padavine usljed čega su hiljade kubika smeća stvorile pritisak na lančanici koja sprečava dotok smeća u jezero, zbog čega je popustila, pa je jezero potpuno prekriveno plutajućim otpadom.

Jedini koji se ozbiljno bave ovim problemom za sada su radnici HE Višegrad.

- OGLAS -

“Mi to ne možemo sami učiniti, ovaj problem prevazilazi naše kapacitete potrebne da bi mogli adekvatno reagovati. Mi proizvodimo struju, a ne smeće. I ovo je problem sa kojima se mi u HE Višegrad godinama suočavamo. Kupili smo i specijalno, višenamjensko vozilo za taj otpad, postavili smo lančanik kao neku vrstu brane smeću, ali bile su jake kiše i pod teretom smeća lančanik je pukao”, izjavio je Darko Frganja, šef službe za zaštitu životne sredine u HE Višegrad.

On ističe kako bi jedno od rješenja mogao biti i rad na podizanju svijesti građana koji bacaju otpad duž riječnih tokova pored kojih se nalazi stotine ilegalnih deponija.

“To sve stiže do HE Višegrad. Komisija koja je prošle godine formirana predložila je mapiranje svih nelegalih lokacija gdje se nalaze divlje deponije kao i način njihove sanacije. Za tu vrstu aktivnosti trebat će dosta novca. Ipak, zaštita životne sredine nema cijenu”, kaže Frganja.

Iz HE Višegrad najavili su da bi sutra trebalo početi uklanjanje plutajućeg otpada, dok su iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a najavili iniciranje sastanka sa novim resornim ministrima u vladama Srbije i Crne Gore kako bi se pronašlo rješenje za desetine hiljada metara kubnih plutajućeg otpada koji na krunu brane u Višegradu dolazi pritokama rijeke Drine i prijeti da ugrozi rad preduzeća Hidroelektrana na Drini.

Ekološka katastrofa koja se u ovom dijelu BiH događa već godinama izaziva uznemirenost građana koji su ogorčeni zbog svega što se dešava.

Strajin Furtula u blizini akumuliranog otpada drži splav kojeg ponekad koristi za vožnju sa prijateljima.

“Volim rijeku i dovezem nekad ljude da provozam, moram im kao u autobusu davati kesu za povraćanje od ovog smeća. Ili napravim im ribu koju ulovim ovdje svi kažu ko će to jesti iz ovog smeća”, ogorčen je Furtula.

Višegrađani godinama posmatraju hiljade kubika smeća koje stiže rijekom do ulaza u grad blizu HE Višegrad. Problem je regionalni jer plutajući otpad dolazi rijekom Lim, ali i Tarom iz nacinalnog parka u Crnoj Gori. U aprilu prošle godine ministri ekologije i zaštite životne sredine Srbije, Crne Gore i RS, sastali su se u Višegradu kako bi dogovorili rješenje problema. Medjutim, situacija je ostala nepromijenjena.

Dejan Furtula, predsjednik EKO CENTRA –Višegrad, kaže kako je problem nemoguće rješiti na lokalnom nivou, javlja Klix.

“To je bio taj sastanak prošle godine na nivou ministara tri strane, ali apsolutno ništa se nije promijenilo i mi imamo ozbiljan problem jer se bez međudržavne saradnje ovaj problem ne može riješiti”, ističe Furtula.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA