5 C
Sarajevo
25.04.2024

Sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu BPK pozvao Vladu na nastavak pregovora

Kantonalni odbor Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je održao sjednicu na kojoj su razmatrani daljnji koraci sindikata, nakon što je Vlada BPK odbila prijedlog Mirovnog vijeća o povećanju koeficijenata.

Kako je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao predsjednik sindikata Emir Baščelija, usvojeno je nekoliko odluka.

– Kantonalni odbor NSS radnika zaposlenih u zdravstvu pozvao je Vladu BPK na nastavak pregovora u četvrtak, 20. februara u 12 sati u prostorije Doma zdravlja Goražde. Takođe, odlučeno je da se sutra održi kantonalna skupština sindikata na kojoj će biti referendumska pitanja članstvu da li su za tužbe i da li su za štrajk – pojasnio je Baščelija.

- OGLAS -

Dodao je da je nejasno zašto je Vlada BPK odbila prijedlog Mirovnog vijeća o povećanju koeficijenata

– Želimo od Vlade BPK čuti zašto je odbijen prijedlog koji je Mirovno vijeće jednoglasno usvojilo, a u čijem sastavu su i predstavnici Vlade, uključujući i ministra zdravstva BPK-a. Mirovno vijeće predložilo je da se koeficijenti sada povećaju 0,2 za što po našim saznanjima ima sredstava u budžetu Zavoda zdravstvenog osiguranja, a da vremenom to povećanje ide na 0,4 koliko je sindikat i tražio – precizirao je Baščelija.

Naglasio je da će nakon skupštine sindikata biti poznato da li će doći do odmrzavanja odluke o stupanju u generalni štrajk.

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona Goražde na trećoj vanrednoj sjednici nije prihvatila zaključak Mirovnog vijeća kojim se predlaže da se razmotri mogućnost povećanja koeficijenata za 0,2 odmah, a nakon toga linearno povećanje za preostalih 0,2, tj. dok se ne dostigne iznos od 0,4.

Iz Vlade su saopćili da podržavaju prijedlog da se razgovori sa Nezavisnim strukovnim sindikatom uposlenih u zdravstvu o povećanju plaća vode na osnovu realnih pokazatelja, uz eventualnu korekciju osnovice ili satnice. Koeficijenti su, prema zaključku Vlade, utvrđena kategorija i o njihovoj promjeni neće se voditi pregovori.

Naveli su da će okvir za eventualno povećanje proizilaziti iz finansijske mogućnosti budžeta BPK Goražde i budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde.

I Vlada BPK Goražde pozvala je Pregovarački tim Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika na nastavak pregovora u cilju postizanja dogovora i potpisivanja Kolektivnog ugovora.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA