12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Trikovi za najbolji mekani pečeni krompir s najhrskavijom koricom

Chef John na YouTube kanalu Food Wishes otkrio je odličan recept za svoje hrskave krompire s biberom i limunom.

1. Prije svega važno je odabrati dobru sortu krompira, a ona koja ima najviše škroba je sorta russet. Potrebno ih je dobro oprati sa korom, te prepoloviti na jednake dijelove.

2. Sljedeći korak je da ih dobro posušite papirnim ubrusom, posolite, pobiberite, a ako volite pikantno možete dodati i malo kajenskog bibera sa strane.

- OGLAS -

3. Maslinovo ulje je krucijalno za sljedeći korak. Lim za šečenja je potrebno obilno namazati s dobrim maslinovim ulje. Preporučuje se otprilike 50 ml ulja.

4. Krompir treba peći oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni. Kada su gotovi pažljivo ih izvadite iz rerne, i prelijte sa umakom.
Umak će te napraviti tako što će te u 200 ml pilećeg temeljca dodati sok jednog iscjeđenog limuna i malo naribane korice limuna.

5 Umak je važno dobro promješati i preliti preko krompira, ali morate paziti da limunova korica ne završi na krompiru već u umaku okolo. Možete dodati i začinskog bilja po želji.

6. Krompir vratite u rernu na 15 minuta, te okrenite krompire još jednom te ih pusite da se peku dok ne “popiju” sav umak.

Izvadite iz rerne i poslužite samostalno ili kao prilog! Prijatno !

Na YouTube kanalu Food Wishes chef John pokazuje korak po korak kako postići savršeno pečene krompire s pahuljastom sredinom i hrskavom koricom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA