Vijesti
Kuvajtski emir pozvao vojsku da bude spremna zbog konflikta na Bliskom istoku Kuvajtski emir Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah poručio je da kuvajtska vojska mora biti spremna zbog konflikata na Bliskom istoku, koji su "doveli do stanja nesigurnosti"
#

Zbog toga je pozvao oružane snage da poduzmu najviši stepen opreza zbog "opasnog razvoja situacije" u regiji.

- Dobro ste svjesni ozbiljnih zbivanja oko nas koja zahtijevaju da budete na najvišem stepenu opreza pri obavljanju svojih dužnosti - rekao je tokom posjeta zapovjedništvu kuvajtskih oružanih snaga.

Kuwait Times prenosi i da emir ima potpuno povjerenje da će "vojska biti spremna obraniti naciju od svih opasnosti".

Obraćajući se časnicima, poručio je da kuvajtske vlasti "neće štedjeti na razvoju oružja i obuci oružanih snaga", prenosi Al Jazeera Balkans.

- Uvijek smo spremni odgovoriti na sve prijetnje i opasnosti koje utječu na sigurnost i teritorijalni integritet Kuvajta - odgovorio je načelnik Glavnog stožera, Mohammad Al-Khader.

Tokom sastanka je potvrđeno da su snage Nacionalne garde službeno preuzele zadaće osiguranja i zaštite naftnih postrojenja.

Američka vojska je prije nekoliko dana u Zaljev poslala nosač aviona, te poslala bombardere B-52 u tu regiju koje bi, kako je navedeno, odvratile Iran od eventualnog napada.

Prošle se godine Donald Trump jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma potpisanog s Teheranom i uvele Iranu "sankcije bez presedana" koje ugrožavaju izvoz nafte i tamošnje gospodarstvo.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.