10 C
Sarajevo
19.04.2024

Halid Bešlić: Bošnjaci su vezani za Bosnu. To nije nacionalizam nego patriotizam

Magazin Stav proveo je anketu koja predstavlja prvi sveobuhvatniji bošnjački odgovor na kontinuirane dnevnopolitičke teze o postojanju bošnjačkog nacionalizma, koji se pritom svrstava uz bok onog hrvatskog i srpskog.

Sagovornici su iznijeli vlastito mišljenje o bošnjačkom nacionalizmu i njegovim manifestacijama, ili su u potpunosti opovrgavali njegovo postojanje kao dominantne društvene prakse među Bošnjacima, a ispostavilo se da je potonje većinski stav ispitanika.

Jedan od najvećih muzičkih umjetnika iz BiH, Halid Bešlić,  kaže da je šovinizam za Bošnjake strana pojava.

- OGLAS -

Bošnjaci su, veli Bešlić, kroz historiju najmanje bili nacionalisti, ali se s vremenom i kod njih nacionalizam počeo pojavljivati, ali u manjoj mjeri. Smatra da u odnosu na ostale narode iz našeg okruženja, najmanje nacionalizma ima kod Bošnjaka.

-Bošnjaci su vezani za Bosnu. U tom se kontekstu kod njih nacionalizam najviše i ispoljava. Ali to, zapravo, i nije nacionalizam, već više patriotizam. Sudbina Bosne vezana je za Bošnjake i oni su vezani za nju. Problemi Bosne reflektiraju se i na njima. Pojavljuju se frustracije, pa samim tim bude i nacionalizma – rezonuje bh. muzička zvijezda.

Dodaje da, ako isključimo islamski fanatizam, šovinizam je Bošnjacima strana pojava.

-Ja to barem tako vidim. Nemaju oni to. Ne mogu oni kontinuirano mrziti, oni mrze samo sekundarno. Naljute se, pa u ljutnji nešto kažu. Al’ da u sebi nose šovinizam, to ne znaju. To je dobra strana Bošnjaka – zaključio je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA