Vijesti
Lavrov: Opravdana zabrinutost Turske, Rusija za razgovor Ankare, Damaska i Kurda Rusija će ohrabrivati dijalog između Damaska i Ankare, ali i kurdskih organizacija, rekao je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.
#

 Rusija će ohrabrivati dijalog između Damaska i Ankare, ali i kurdskih organizacija, rekao je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

On je izrazio uvjerenje da bi u tim kontaktima mogli da budu zadovoljeni interesi svih strana.

Lavrov je ocijenio da je "opravdana zabrinutost Turske" zbog situacije duž granice sa Sirijom mogla da bude riješena na osnovu postojećih sporazuma, prenosi TASS.

"Od početka krize u Siriji naglašavali smo da razumijemo opravdanu zabrinutost Turske zbog sigurnosti njene granice, ali smo istovremeno isticali da je put da se situacija riješi sporazum između Damaska i Ankare, poznat kao Dogovor iz Astane, potpisan 1998", rekao je Lavrov.

On je dodao da je efikasna primjena tog sporazuma, koji predviđa zajedničke napore u borbi protiv terorizma na granici između Turske i Sirije, iskomplikovana aktivnostima SAD i njihovih saveznika na istočnoj obali Eufrata.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.