-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Plenković o SDA i HDZ-u: Ide u dobrom smjeru, da se riješe anomalije u Izbornom zakonu

Savjet Vlade za Hrvate izvan RH u subotu je u Varaždinu počeo dvodnevnu sjednicu, a premijer Andrej Plenković poručio je tom prigodom kako je Hrvatska na svoju dijasporu ponosna ali i da je cilj njegove Vlade stvoriti poticajne uvjete za povratak dijela iseljenika.

 “Hrvatska je ponosna na Hrvate u BiH, Hrvate u svim državama oko Hrvatske, Hrvate diljem svijeta. Činjenica da nas ima u svim krajevima i da mnogi od vas daju doprinos domovini, srcem, dušom, poslovnim aktivnostima, kulturnim, umjetničkim, sportskim, bilo kojim drugim, predstavlja jedno veliko jedinstvo unutar hrvatskoga naroda i zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske. Ta vrsta zajedništva i međusobnog uvažavanja je visoko na listi prioriteta ove Vlade“, naglasio je Plenković.

Naglasio je i kako je cilj njegove Vlade stvoriti poticajne uvjete za povratak dijela iseljenika.

- OGLAS -

Rekao je i da je povećana podršku projektima Hrvata u BiH za više od 50 posto, a udvostručena potpora hrvatskim nacionalnim manjinama u susjednim zemljama.

„U protekle tri godine financirali smo 1537 projekata diljem svijeta u vrijednosti 115 milijuna kuna“, rekao je Plenković.

Plenković je BiH označio glavnom susjednom državom u kojoj Hrvati trebaju biti u potpunosti ravnopravan narod.

„Nadam se da ovo što čitam u današnjim medijima ide u dobrom smjeru u pogledu razgovora između političkih stranaka, prije svega HDZ BiH i SDA, a odnosi se na promjene izbornog zakona. Da se riješe anomalije i da se ne događaju situacije u kojima se preglasavaju Hrvati prigodom izbora u ključna predstavnička tijela“, kazao je Plenković.

Istaknuo je bezrezervnu podršku Hrvatske BiH na europskom putu, a kazao je i da se o temi Hrvata u Srbiji mora posebno voditi računa.

“Sve što se događa u Hrvatskoj u pogledu srpske manjine ima trenutne refleksije na položaj Hrvata u Srbiji. Zato je važno razumjeti našu politiku i njene refleksije prema položaju hrvatske manjine“, poručio je predsjednik Vlade na početku sjednice Savjeta za Hrvate izvan RH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA