7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Vojska Vlade nacionalnog jedinstva Libije vratila kontrolu nad naftnim poljem El Feel

Snage odane Vladi nacionalnog jedinstva Libije vratile su kontrolu nad naftnim poljem El Feel na jugu te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Libija je u proteklih nekoliko dana poprište novih oružanih sukoba koji se vode na jugu zemlje oko najvećih naftnih polja El Feel i El Sharara koja su od početka godine pod kontrolom snaga lojalnih komandantu Khalifi Haftaru sa istoka Libije.

Vojska međunarodno priznate libijske vlade iz Tripolija saopćila je danas da je preuzela kontrolu nad naftnim poljem El Feel.

- OGLAS -

Uporedo s tim, lokalni izvori javljaju da Haftarove snage pojačavaju mjere sigurnosti oko najvećeg libijskog naftnog polja El Sharare koje se nalazi 200 kilometara sjeverno od El Feela.

Ured za naftne resurse Libije pozvao je sve strane na okončanje sukoba oko naftnih polja i zaštitu radnika u tim regijama.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA