12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Smjena direktora škole u kojoj je žigosana učenica

Incident se dogodio u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi a učenici je znak urezao njen “kolega”, učenik. Ministarka Blaženka Divjak je izjavila da je prosvetna inspekcija nedvosmisleno utvrdila propuste škole i direktora u oblasti prevencije nasilja i vaspitanja.

“Svako mora da preuzme svoj dio odgovornosti. Žalosno je što školski odbor nije postupio prema prijedlogu inspekcije. Ja ću pokrenuti postupak razrešenja”, rekla je ministarka.

Upitana da li je ovakva odluka donesena pod pritiskom javnosti, ministarka je kazala da slučajevi nasilja u školama nisu od juče. “Treba paziti kako se ti slučajevi prikazuju u medijima, pogotovo kad je riječ o maloljetnicima”, rekla je.

- OGLAS -

Školski odbor zadarske škole juče je jednoglasno donio odluku da Jozo Dragić neće biti smenjen. Juče je naime istekao rok do kojega je školski odbor morao da odluči o smjeni direktora za koju je nalog dalo Ministarstvo nauke i obrazovanja.

Nalog je izdat nakon što je inspekcija Ministarstva utvrdila propuste direktora u slučaju žigosane učenice. Odbor je zaključio da ministarka, ako smatra opravdanim, direktora može i sama da razriješi.

Incident se, inače, odnosi na to da je učenik prvog razreda srednje škole upaljačem žigosao svoju koleginicu i jednog kolegu, tako što joj je na ruci ispisao ustaški simbol u obliku slova “U”.

“Nakon toga je rekao: ‘Sad imaš slovo U, sad se možeš hvaliti da si ustaša.’ Nakon toga je zagrijavao još jedan upaljač i pritisnuo mog kolegu iz klupe”, rekla je ranije žigosana učenica.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA