16 C
Sarajevo
16.04.2024

Mihajlović: Deklaracija SDA destabilizuje BiH

“Ali kada s govornice Ujedinjenih nacija čujemo optužbe predstavnika jednog od tri naroda u BiH da susjedne zemlje unose nemir i destabilizuju tu zemlju, onda moramo da se zabrinemo”, rekla je Mihajlović, saopštilo je njeno ministarstvo.

Ona je navela da “Srbija priznaje BiH kao državu sa dva entiteta: Federacijom BiH i Republikom Srpskom (RS), i poštuje Dejtonski sporazum, čiji je garant”.

“Jedini koji unose nemir i destabilizaciju u BiH su oni koji traže promjenu uređenja BiH bez dogovora sva tri naroda i ukidanje RS, a to je lider SDA Bakir Izetbegović, što je jasno pokazao i najnovijom deklaracijom”, istakla je Mihajlović.

- OGLAS -

Ona je pozvala je čelnike BiH da umjesto optužbi na račun susjeda više pažnje posvete rješavanju infrastrukturnih projekata koji povezuju Srbiju i BiH, jer je to u interesu građana.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je juče u govoru na Generalnoj skupštini UN da se BiH fokusira na jačanje regionalne saradnje i da su dobrosusjedski odnosi jedan od njenih spoljnopolitlčkih prioriteta, ali da, uprkos tome, susjedne zemlje povremeno unose nemir u BiH.

“Zbog partikularnih politika susjeda povremeno smo svjedoci njihovih aktivnosti za ostvarivanje njihovih političkih interesa unutar Bosne i Hercegovine, čime se unosi nemir i proizvodi određena destabilizacija u mojoj zemlji, što nije dobro, niti doprinosi razvijanju željenih međusobnih dobrosusjedskih odnosa”, kazao je Komšić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA