Vijesti
Macron u bezizlaznoj situaciji? Protivnici penzione reforme traže ukidanje zakona, imaju većinu u Parlamentu Macronov potez da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju te da tu mjeru provuče bez glasanja u Parlamentu doveo je do najvećih demonstracija u Francuskoj posljednjih godina.
#

Protivnici penzione reforme francuskog predsjednika Emmanuela Macrona pokušali su da je zaustave masovnim protestima i štrajkovima, a sada su se odlučili na novi potez – usvajanje zakona koji će ukinuti postojeći koji je donio Macron.

Francuski zastupnici danas raspravljaju o opozicionom zakonu koji ima za cilj da vrati starosnu granicu za odlazak u penziju na 62 godine, a koja je pomjerena na 64 godine Macronovim reformama koje su naišle na brojna negodovanja.

Zakonodavci iz centrističke opozicione grupe LIOT predložili su tekst zakona i imaju podršku ljevičara i krajnje desnice. Macronova centristička stranka nema većinu u Narodnoj skupštini, Donjem domu parlamenta, ali se udružila s nekim republikanskim zakonodavcima kako bi osujetila napore opozicije.

Kao rezultat toga, ključni član koji propisuje starosnu granicu za odlazak u penziju uklonjen je iz zakona kada ga je prošle sedmice pregledao Odbor za socijalna pitanja. Opozicioni poslanici planirali su da vrate prethodnu starosnu granicu za penzionisanje putem amandmana.

Međutim, predsjednica Narodne skupštine Yael Braun-Pivet, članica Macronove stranke, proglasila je to neustavnim jer nije bilo finansijskih sredstava za pokrivanje troškova. Opozicioni poslanici mogli bi tražiti druge opcije tokom očekivane žučne debate.

Macronov potez da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju te da tu mjeru provuče bez glasanja u Parlamentu doveo je do najvećih demonstracija u Francuskoj posljednjih godina.

Posljednjih sedmica Macron je nastojao usmjeriti pažnju javnosti na neke druge promjene koje je obećao poput poboljšanja uslova rada i finaliziranja novog zakona o migraciji. Ipak, bez većine u Parlamentu, njegova vlada će naići na velike prepreke za usvajanje bilo kakvog novog zakona i mjere.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.