Vijesti
Macron tvrdi da bi podržao Merkel kao čelnicu Evropske komisije Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da bi podržao njemačku kancelarku Angelu Merkel u nastojanjima da postane predsjednica Evropske komisije, izvršnog tijela Evropske unije.
#

- Ukoliko bi ona to željela, ja bih je podržao - izjavio je Macron u utorak navečer za frankofonskog švicarskog emitera programa RTS u Ženevi.

Merkel je, ipak, jasno stavila do znanja da neće tražiti vodeću poziciju u EU nakon što napusti položaj čelnice vlade u Berlinu.

Macron je ponovio rezerviranost prema kandidaturi Manfreda Webera iz Evropske narodne stranke za predsjednika Evropske komisije. Merkel podržava njemačkog konzervativca Webera.

- Niko ne zna za tog "spitzenkandidaten" - kazao je on, koristeći njemački termin koji se navodi u krugovima EU za vodeće kandidate koje nominiraju velike političke grupacije u Evropskom parlamentu.

- Evropi su potrebna odlučna lica, snažne personalnosti, trebaju joj ljudi koji imaju lične kapacitete i kompetencije za obavljanje te dužnosti - kazao je Macron.

Macron i Merkel u utorak u Ženevi su prisustvovali sastanku kojim se obilježavala stota godišnjica Međunarodne organizacije rada, ali se dvoje čelnika nije sastalo na marginama ceremonije, prenosi dpa.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.