Vijesti
Mađari blokiraju ulazak Švedske u NATO Turska i Mađarska još nisu ratificirale kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u
#

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto (Szijjarto) već je poslao otvoreno pismo švedskom kolegi u kojem naglašava da su međusobno kontradiktorni zahtjev da mađarski parlament ratificira švedsko članstvo u NATO-u i napad na mađarsku demokratiju.

Moguća odgoda u procesu

Pa, nije sigurno da Mađarska treba odobriti ratifikaciju švedskog pristupanja NATO-u, rekao je predsjednik mađarskog parlamenta za lokalnu televiziju HirTV kasno sinoć, signalizirajući moguću daljnju odgodu u procesu. Mađarski proces ratifikacije stoji u parlamentu od jula 2022. godine, a Budimpešta je izrazila zabrinutost oko švedskog članstva u NATO-u zbog kritika švedskih političara o demokratskom nazadovanju Mađarske.

Turska i Mađarska još nisu ratificirale kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u. 

- Ne trebamo saveznika koji ima takvo mišljenje o nama - rekao je Laszlo Kover.

- Nije sigurno da ćemo glasati za Švedsku u NATO-u - naglasio je, piše HINA.

Referirao se na kratki švedski obrazovni film za učenike koji kritizira stanje demokratije u Mađarskoj.

Otvoreno pismo

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto već je poslao otvoreno pismo švedskom kolegi u kojem naglašava da su međusobno kontradiktorni zahtjev da mađarski parlament ratificira švedsko članstvo u NATO-u i napad na mađarsku demokratiju.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) dao je zeleno svjetlo za pristup Švedske NATO-u na samitu saveza u Vilniusu u julu. Švedska i Finska aplicirale su za NATO prošle godine nakon ruske agresije na Ukrajinu. Finska je dobila zeleno svjetlo u julu, no Švedsku koče Turska i Mađarska. Budimpešta je rekla da će odobriti švedsko članstvo nakon što to učini Turska.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.